Τις προάλλες βρέθηκα σε μια συνάντηση με φίλους, όπου ο καθένας είχε και από μια ''αρνητική'' οπτική στα πράγματα. Η συζήτηση αφορούσε το επίκαιρο θέμα του '' αν μπορεί να πετύχει μια νέα επιχείρηση μέσα στην κρίση, να αφήσει το στίγμα της και να ''προκόψει''.

Εγώ πάλι που δεν είμαι ούτε αισιόδοξη αλλά ούτε και απαισιόδοξη -ρεαλίστρια θα με χαρακτήριζα καλύτερα- έρχομαι σε επαφή με πολλά νέα brands που ''πετυχαίνουν''. Δύσκολα, με αγώνα, αλλά τα καταφέρνουν. Χωρίς τα υπέρογκα κεφάλαια από πίσω τους αλλά με στρατηγική, πάθος και αφοσίωση στον αρχικό στόχο τους. Ενα από αυτά είναι και το ''Pepper Vally'' δημιούργημα 2 νέων μηχανολόγων κλωστοϋφαντουργών του Α.Ε.Ι Πειραιά Τεχνολογικού τομέα στην Αθήνα και έχουν ένα μοναδικό συνδυασμό γνώσεων στον τομέα της τεχνολογίας πλεκτικής. Ενα μοναδικό στο είδος του brand που ιδρύθηκε μέσα στην κρίση, το 2010 από τον Σπύρο Φράγκο και την Αλίκη Γκορίτσα.

Εκείνος ειδικεύεται στον προγραμματισμό και την κατασκευή πλεκτών σχεδίων, και εκείνη επιμελείται το δημιουργικό και σχεδιαστικό τμήμα έχοντας και μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο Reutlingen της Γερμανίας, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό του πλεκτού ενδύματος.

Δυό άνθρωποι λοιπόν με γνώσεις, όρεξη και σοβαρότητα σε αυτό που ξεκίνησαν. Για μένα βέβαια, πολύ σημαντική είναι και η τοποθέτηση τους πάνω στο κομμάτι του εμπορίου. Συνεργάζονται με προμηθευτές που ασπάζονται τις αρχές του δίκαιου και ηθικού εμπορίου, χρησιμοποιούν νήματα και υλικά με πιστοποιητικά ελέγχου για τη μη χρήση επιβλαβών ουσιών, σύμφωνα με το Oeko-Tex Standard 100.

Το ''Fair Trade'' χάρη σε ευαίσθητους δημιουργούς έχει αρχίσει και μπαίνει για τα καλά στον τρόπο που καταναλώνουμε. (Ευτυχώς).

Η εταιρεία, έχοντας σαν εξοπλισμό πλεκτομηχανές νέας γενιάς, ειδικεύεται αποκλειστικά στο πλεκτό ένδυμα, κρατώντας καθετοποιημένη όλη την παραγωγική διαδικασία_ από την ιδέα έως το τελικό προϊόν_ στο χώρο της, πράγμα σπάνιο για τη δομή αντίστοιχων εταιρειών πανευρωπαϊκά. Βασική προϋπόθεση για την ομάδα της „Pepper Vally” είναι ο πειραματισμός με νέες φόρμες αξιοποιώντας τις δυνατότητες των πλεκτικών τεχνικών και της τεχνολογίας για κάθε ρούχο στην κάθε συλλογή, ώστε το προϊόν να είναι καινοτόμο και αυθεντικό. Το μόνο εισαγόμενο προϊόν είναι το νήμα_αποκλειστικά υψηλής ποιότητας νήμα από την Ευρώπη για να παραχθεί το σχέδιο και του υφάσματος αλλά και του ρούχου με γνώμονα την ελαχιστοποίηση και βελτιστοποίηση των ραφών και το πολυμορφικό πατρόν. Τα περισσότερα ενδύματα μπορούν να φορεθούν ποικιλοτρόπως και για κάθε περίσταση, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της «άνετης» πολυτέλειας. Το γεγονός της αποκλειστικής παραγωγής στον ίδιο χώρο, παρέχει στο προϊόν τη δυνατότητα και της «προσιτής» πολυτέλειας. Οι οπαδοί της απολαμβάνουν αυτή τη νέα οπτική στον τρόπο που φορούν πλεκτά ενδύματα, έχοντας σαν στιλιστική προσέγγιση την απέριττη μεγαλοπρέπεια της ελληνικής καταγωγής τους, μετουσιωμένη όμως στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ενα brand που γεννιέται μέσα στην κρίση, ναι, μπορεί να πάει πολύ καλά. Φτάνει να μην ξεχνάει αξίες όπως η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η συνέπεια. Εχω την αίσθηση ότι αυτές είναι και οι αξίες που κάνουν μια εταιρεία να παραμείνει ''ζωντανή'' και να εξελιχθεί ακόμα παραπέρα.

Το ''Pepper Vally'' είναι μία από αυτές. (Ευτυχώς).

 

Α big BRAVO Aliki and Spiros.