Προσωπικά διανύω την τέταρτη εβδομάδα εγκλεισμού μου. Αυτή την περίοδο υπό κανονικές συνθήκες, μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλος Απριλίου είναι μια αρκετά δημιουργική στιγμή του έτους. Ξεκινάνε οι πωλήσεις της τρέχουσας σεζόν, παράγεται η επόμενη δηλαδή ο χειμώνας και παράλληλα σχεδιάζεται το επόμενο καλοκαίρι. Η εταιρεία μας ανήκει σε αυτούς που λέμε “προγραμματισμένους” δηλαδή δημιουργούμε μόδα, προβλέπουμε για ένα χρόνο μπροστά. Το γεγονός ότι εξάγουμε σε 27 χώρες, μας αυξάνει την ευθύνη στο να είμαστε συνεπείς. Θα έλεγα ότι μοιάζουμε σαν ένα “ καλοκουρδισμένο ρολόι” έτσι μόνο μπορούν να λειτουργούν όλα στην εντέλεια και να επιτυγχάνεται κατά το δυνατόν ο συντονισμός.

Έχουμε λοιπόν ταξιδέψει στο Παρίσι τοv Φεβρουάριο για να παρακολουθήσουμε τις καινούργιες τάσεις και η πανδημία έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της . Κινέζοι εκθέτες σε μεγάλο ποσοστό απουσιάζουν , παρόλα αυτά ο υπόλοιπος πλανήτης κινείται σε κανονικούς ρυθμούς, παραγγέλνουμε δείγματα και σχεδιάζουμε την επόμενη συλλογή SS21.

Περνώντας ο καιρός και κοιτώντας πίσω, αντιλαμβάνομαι πως καθυστέρησα αρκετά να αποδεχθώ αυτή την νέα πραγματικότητα, σε αυτό βέβαια συνάντησα και άλλους συνεργάτες υποστηρικτές με την ίδια στάση που ακόμα και τώρα μου λένε ότι μπορείς να παραγγείλεις από τα εργοστάσια ότι χρειάζεσαι και θα το παραλάβεις, γιατί τα εργοστάσια λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Είχα και εγώ άρνηση της κατάστασης, είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός μου που χρησιμοποιώ όταν κάτι με αιφνιδιάζει και δυσκολεύομαι να το διαχειριστώ. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως αυτή μου η αντίδραση έχει θετικό αντίκτυπο γιατί μου επιτρέπει να παραμένω ενεργή, να κερδίζω χρόνο , να συλλέγω πληροφορίες και να προσαρμόζομαι σταδιακά στα νέα δεδομένα στην ζωή μου και με τον ρυθμό που εγώ αντέχω.

Η πρώτη φάση ανησυχίας εκδηλώθηκε σε πρακτικό επίπεδο, όλοι μας μέσα στην εταιρεία ακολουθούσαμε την στάση και την συμπεριφορά που μας προέτρεπαν τα νέα δεδομένα που βιώναμε “ να συμπεριφερόμαστε λες και νοσούμε ενώ δεν έχουμε τον ιό”.

Φορούσαμε πλαστικά γάντια – μάσκες, πρωτόγνωρα συναισθήματα, πώς να δειγματιστώ υφάσματα φορώντας γάντια; Αναγκαζόμουν να πλένω τα χέρια μου ανά πέντε λεπτά και να μην ακουμπάω κανέναν και τίποτα άλλο για κανέναν λόγο.

Κάναμε πρόβα ένα ρούχο και ενώ συνήθως συγκεντρωνόμασταν όλοι γύρω από το μοντέλο παρακολουθώντας κάθε λεπτομέρεια και το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν το εικαστικό αποτέλεσμα, τώρα η σκέψη μας έτρεχε στο να διατηρούμε τις μεταξύ μας αποστάσεις να φοράμε όλοι μάσκες ώστε να μην ρισκάρουμε την υγεία μας.

Η ξενοιασιά της δημιουργίας φάνταζε σαν μικρό ταξίδι χαράς. Αυτό που μας δυσκόλευε πάνω στην δουλειά κατάφερνε να μας ενώνει όλους μαζί και έστω για λίγο να πάρει το μυαλό από όλους αυτούς τους νέους προβληματισμούς. Δηλαδή αυτό που πριν μας φαινόταν το δύσκολο κομμάτι της δουλειάς , είχε μετουσιωθεί σε φυγή από την καινούργια πραγματικότητα και τώρα πια μας γέμιζε ενέργεια και θετικά συναισθήματα.

Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά μπορείς να βιώσεις το ίδιο γεγονός..

Περνώντας οι μέρες και σταματώντας η λειτουργία της εταιρείας, ήρθε ή δεύτερη φάση ανησυχίας και μαζί της έφερε πιο βαθειά ερωτήματα. Ο χρόνος περνούσε και ο ρυθμός που υπήρχε είχε αρχίσει να χάνεται. Ποια και πότε θα είναι η επόμενη ημέρα, πως θα μπορέσουμε να είμαστε παρόντες με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Τι είναι αυτό που θα έχει αξία μετά από όλα αυτά; Οι απαντήσεις δεν έχουν έρθει ακόμα, τουλάχιστον όχι επίσημα.

Έρχονται όμως εσωτερικά σκέψεις σε όλους μας ή και κάποιες ανησυχίες που προϋπήρχαν και τώρα επιβεβαιώνονται. Πιστεύω πως όλοι νιώθουμε πως η μηχανική και ανεπεξέργαστη επιλογή έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η πραγματικότητα που βιώνουμε δείχνει πως οι προτεραιότητες μας οφείλουν να αλλάξουν πια, κι η στροφή στα ουσιώδη φαντάζει πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Όποια χρονική στιγμή και αν τελειώσει το lockdown, το πρώτο που θα έχει σημασία είναι να επιστρέψουμε πίσω όλοι μας, υγιείς και ενωμένοι.
Θα ήταν όμως χρήσιμο να λάβουμε υπόψη μας, πως ο πλανήτης χρειάστηκε να μπούμε όλοι εμείς σε καραντίνα για να ξεκουραστεί αυτός. Είναι σαφές το μήνυμα.

Στην μόδα αυτό μεταφράζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό ως sustainable fashion, οι περισσότεροι θεώρησαν πως πρόκειται για στρατηγικές Marketing των εταιρειών. Μετά τον Covid – 19 θα έχουν όλοι ένα λόγο παραπάνω να μάθουν όλα όσα πρεσβεύει η αειφορία στην μόδα.
Η εταιρεία μας έχει υιοθετήσει τις αξίες της αειφορίας και την βιώσιμη ανάπτυξη από την πρώτα κιόλας ημέρα της λειτουργίας της. Έτσι επιτυγχάνουμε ένα τρόπο παραγωγής που εξασφαλίζει πόρους για τις επόμενες γενιές. Πιστεύω ότι υπάρχουν αντίστοιχα κινήματα και σε πολλούς άλλους τους τομείς, η γνώση είναι απαραίτητη για κάθε επιλογή μας.

Σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίο όλοι μας να επιλέγουμε με περισσότερη υπευθυνότητα και να γίνουμε περισσότερο αλληλέγγυοι . Θα είναι ευτύχημα αν ο χρόνος που μας δόθηκε και η κατάσταση που ζούμε μας γεμίσει με ευγνωμοσύνη για αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα και να μας οδηγήσει σε ποιο ανθρώπινες και σοφές επιλογές, δίνοντας έτσι “ βήμα’ σε ένα νέο τρόπο ζωής πιο αληθινό.

Ιωάννα Κουρμπέλα