Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία αυτής της συνέντευξης.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι όταν ανοίξαμε το ξενοδοχείο μας , Racconto Boutique Design Hotel, στην Πάργα, το 2015 εν μέσω capital controls, πίστευα ότι ήταν μία δύσκολη συγκυρία, σίγουρα δε φανταζόμουν ποτέ όμως ότι μόλις 5 χρόνια μετά, θα ακολουθήσει μία πανδημία και μία κατάσταση αχαρτογράφητων νερών όπως αυτή που βιώνουμε. Κι όμως συνέβη και αυτό…αλλά στη συνέχεια τα καταφέραμε τέλεια, τόσο καλά μάλιστα που σε 1,5 χρόνο λειτουργίας βρισκόμασταν στο Λονδίνο για να παραλάβουμε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο μας ως «New luxury hotel of the year», το οποίο μας τοποθετούσε ξεκάθαρα στον παγκόσμιο χάρτη του Hospitality ! 

Στόχος λοιπόν και στοίχημα να τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά !!!

Στη σημερινή δύσκολη συνθήκη καλούμαστε να σταθούμε ξανά στο ύψος μας και να ξεπεράσουμε τα δύσκολα εμπόδια που βάζει στον τουρισμό η κατάσταση αυτή. Όπως γνωρίζετε εξάλλου, ο τουρισμός είναι η βιομηχανία αυτή που πλήττεται ιδιαίτερα πολύ και άμεσα, καθώς τώρα θα ανοίγαμε τις επιχειρήσεις μας, εμείς τα εποχικά καταλύματα. Μία σεζόν υπάρχει εξάλλου, αν τη χάσεις αναμένεις την επόμενη ….Δε θα προβώ σε αναλύσεις με νούμερα, ζημίες, συρρίκνωση τουριστικής περιόδου κλπ. Αυτά είμαι βέβαιη ότι τα διαβάζετε από τους επίσημους φορείς του χώρου. Θα μοιραστώ μαζί σας πώς αντιμετωπίζω εγώ στη δική μου επιχείρηση το όλο θέμα…

Τι κάνουμε : 

Από την πρώτη στιγμή του lock down αφού πέρασαν κάποιες μέρες όπου σαφώς το σοκ ήταν ισχυρό, ξεκινήσαμε ως Racconto να δουλεύουμε για την επόμενη μέρα….. Όποτε αυτή οριστεί επισήμως…. Προχωράμε βάσει σεναρίων σε προσαρμοστικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το operation, και την ομάδα μας. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική πωλήσεων αναλόγως και φυσικά διατηρούμε πολιτικές ευελιξίας με τους πελάτες μας που θέλουν να μεταφέρουν την κράτηση τους ή να προβούν σε κάποια επόμενη. Το customer service μας λειτουργεί επιστεμμένα και διατηρούμε στενές επαφές επικοινωνίας με τους πελάτες μας ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, στον προορισμό μας και για τις κινήσεις μας ως Racconto. Σε αυτήν την περίοδο αφουγκραζόμαστε περισσότερο από ποτέ τις ανάγκες των πελατών μας και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες/επιθυμίες τους, στο μέτρο που είναι δυνατό φυσικά για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Τα πλεονεκτήματα μας:

-Το γεγονός ότι το Racconto είναι ένα boutique κατάλυμα , μικρό, σαφώς βοηθάει πολύ στην οργάνωση και τη λειτουργία υπό τις νέες συνθήκες. Ποιές είναι αυτές; Αυστηροί κανόνες υγιεινής που ούτως ή αλλιώς εφαρμόζαμε ώς boutique luxury accommodation (με υπηρεσίες night service κλπ). Άρα στο ξενοδοχείο μας το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πελάτες μας θα έχουν την φροντίδα υγιεινής που αρμόζει σε έναν τέτοιο τύπο καταλύματος όπως κάναμε πάντα, με πιο ενισχυμένες μεθόδους, όπως αυτές οριστούν από τους επίσημους οργανισμούς.

-Η ομάδα του Racconto είναι εξειδικευμένη στον τουρισμό, άρα και σε θέση να «αφομοιώσει» τους όποιους νέους κανόνες λειτουργίας και να τους εφαρμόσει στην πράξη με απόλυτη επιτυχία..

-Η εξατομικευμένη υπηρεσία που προσφέρουμε ως boutique κατάλυμα

-Το privacy που προσφέρουν οι χώροι μας είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα στην παρούσα συνθήκη

-Σημαντικό ρόλο φυσικά παίζει το concept μας , είμαστε adults only hotel, το πρώτο βασικά στην ευρύτερη περιοχή

-Το πάθος μας : πέραν από τους κανόνες όμως που θα ακολουθήσουμε όπως αυτοί μας οριστούν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτό που βιώνω εγώ αυτήν την περίοδο. Διατηρώ το ίδιο πάθος για το προϊόν μας, και ίσως και μεγαλύτερο αυτήν την περίοδο. Η δύσκολη αυτή περίοδος δε σημαίνει ότι εφησυχαζόμαστε και κάνουμε εκπτώσεις στο προϊόν μας . Αντιθέτως ενισχύουμε τις υπηρεσίες μας, εκπαιδεύουμε ακόμα περισσότερο την ομάδα μας και μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, ο οποίος είναι ένας για εμάς τους ανθρώπους της φιλοξενίας : να προσφέρουμε από την επόμενη κιόλας ημέρα μία ξεχωριστή εμπειρία διαμονής στους πελάτες μας, με το ίδιο και μεγαλύτερο χαμόγελο, με πιο έντονη ζεστασιά. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι ειδικά φέτος, περισσότερο από ποτέ, όποιος αποφασίσει να κάνει διακοπές θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από κάθε άλλη φορά για το ζεν και τη χαλάρωση,  που ο δικός μας χώρος, το Racconto προσφέρει. Να προσθέσω εδώ χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα που υποστηρίζει αυτό που σας λέω παραπάνω σχετικά με την ενίσχυση των υπηρεσιών μας: σε μία τόσο δύσκολή συνθήκη εμείς ενισχύουμε τις λίστες των τοπικών προϊόντων που θα εντάξουμε στα μενού μας, ενώ ετοιμάζουμε το πρωινό μας να φέρει την υπογραφή ενός μοναδικού σεφ παγκοσμίου φήμης… Παράλληλα εξελίσσουμε την υπηρεσία retreat (yoga, πιλάτες, κ.ά)  καθώς και άλλες υπηρεσίες εντός του Racconto. Στοιχειώδεις «πινελιές» και  λεπτομέρειες δηλαδή που καθορίζουν όμως την ποιότητα των υπηρεσιών μας. 

Ύψιστης αξίας για μένα, ως εκ τούτου, να μη χαθεί το πάθος για τη δουλειά αυτή. Αυτό εκφράζουμε από την πρώτη μέρα και μέσα από τα social media, καθώς δε σταματήσαμε ούτε λεπτό να μοιραζόμαστε με το κοινό μας ευχάριστες εικόνες από το ξενοδοχείο μας, τους πελάτες μας και τον τόπο μας. Από την πρώτη μέρα των μέτρων όταν όλοι ήταν σε πανικό, ο ήλιος και η θάλασσα κυριαρχούσαν στις δικές μας δημοσιεύσεις. Κάτι που φυσικά εφαρμόζουν και στο σύνολό τους οι ξενοδοχειακές μονάδες παγκοσμίως αυτό το διάστημα. 

Αν είναι δύσκολο να διατηρεί ένας επιχειρηματίας το πάθος του ζωντανό σε μία τέτοια συνθήκη και να επιδεικνύει ψυχραιμία; Φυσικά , αλλά αυτός είναι ο ρόλος του ανθρώπου που κρατάει το τιμόνι. Και έχει πολλαπλή ευθύνη: 

-Aπέναντι σε αυτό που έχει δημιουργήσει που στη δική μου περίπτωση είναι αυτό που λέμε το πρώτο μου «επαγγελματικό παιδί» που θέλω να το φροντίζω με συνέπεια και να το βλέπω να εξελίσσεται

-Eυθύνη απέναντι στους πελάτες  όπου πρέπει να ανταποκριθούμε με συνέπεια και επαγγελματισμό 

-Kαι φυσικά τεράστια ευθύνη απέναντι στην ομάδα μας που χρειάζεται εμψύχωση, σωστή κατεύθυνση και κατάρτιση . Και κυρίως που χρειάζεται να εργαστεί.

Πως μας βρίσκει λοιπόν όλο αυτό: Να προετοιμαζόμαστε καθημερινά για την επόμενη ημέρα έτσι ώστε οι μηχανές να μπουν ξανά σε λειτουργία από το πρώτο λεπτό. 

Πλεονεκτήματα προορισμού: 

-Η Πάργα και το Racconto έχουν και οδική πρόσβαση (μέσω Ιόνιας και Εγνατίας οδού) καθώς τα σενάρια μιλούν για εσωτερικό τουρισμό καθώς και τουρισμό από τα Βαλκάνια

-Η περιοχή πάντα είχε εσωτερικό τουρισμό αλλά και τουρισμό από Βαλκάνια

Μακάρι φυσικά σύντομα να ανακοινωθούν κατάλληλα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού, τεστ για τους ταξιδιώτες, ανοιχτά αεροδρόμια και να προσελκύσουμε τα καθιερωμένα κοινά από το εξωτερικό και φέτος!!!

Αισιοδοξώ λοιπόν και ελπίζω η επόμενη μέρα να μας βρεί όλους με υγεία πρωτίστως και με τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Γιατί το μόνο βέβαια είναι ότι εφόσον αυτό συμβεί, θα φροντίσω εμείς στο Racconto να είμαστε πανέτοιμοι για να στηρίξουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία και φυσικά  για να σας καλωσορίσουμε και φέτος ξανά! Και με πολλή χαρά και διάθεση να σας προσφέρουμε μία ξεχωριστή εμπειρία διαμονής, “ stories that stay with you forever” (εμπειρίες  που θα σας συνοδεύουν ευχάριστα για πάντα…)  όπως είναι το μότο μας!

Υγεία και θα τα καταφέρουμε!!! Ραντεβού στο Racconto και στην πανέμορφη Πάργα μας!

Σοφία Βλάσση 

CEO RACCONTO Boutique Design Hotel