Τι προβλήματα αντιμετώπισα.

 

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης κλήθηκαν εντός λίγων 24ώρων να εφαρμόσουν  επιπλέον ειδικά μέτρα προφύλαξης, και να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες παραγωγής, ώστε να διασφαλίζονται όλες οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου ΕΦΕΤ στις 13/3/2020, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης ιού μέσω των τροφίμων, ωστόσο εμείς από την πρώτη μέρα παραγωγής και τυποποίησης λειτουργούμε σύμφωνα με τα HACCP standards σύστημα που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων ειδικότερα του τελικού προϊόντος. Επιπλέον δε είμαστε πιστοποιημένοι με τον ΕΝ ISO 22000:2005 CERTIFICATION και αυτό σημαίνει ότι τηρούνται όλα τα στάδια: Kαθαρισμός. απολύμανση, αποθήκευση, διάθεση,υγιεινή χώρων των εγκαταστάσεων. (Μυοκτονίες-απεντομώσεις)

Καθώς επίσης το προσωπικό που σχετίζεται ή έρχεται σε επαφή με τα στάδια παραγωγής τυποποίησης διαθέτει σε ισχύ πιστοποιητικά υγείας. Ολα τα παραπάνω  αυξάνουν  την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και του αγοραστικού κοινού, καθόσον γνωρίζει ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και τηρούνται οι οδηγίες/προϋποθέσεις διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

 

Το #επιχειρείν την επόμενη μέρα.

 

Σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το επιχειρείν η τρέχουσα κατάσταση.

Σαφέστατα έχουμε ακυρώσεις παραγγελιών και δυσκολίες στις μεταφορές. Δε σημαίνει ότι οι εξαγωγές έχουν σταματήσει. Θα υπάρξουν καθυστερήσεις, όχι λόγω δικής μας υπαιτιότητας αλλά λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πολλές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια που συνεργαζόμαστε είναι κλειστά, λειτουργεί όμως το εναλλακτικό σενάριο του take away και του delivery ώστε να διασφαλίζεται η εμπορική κίνηση.

Σαν επιχειρηματίας και εξαγωγέας θεωρώ πως με τους σωστούς χειρισμούς μπορούμε να ανακάμψουμε και να επανέλθουμε αρκεί να αναλογιστούμε τα εξής:

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η χώρα μας δείχνει να αντιμετωπίζει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό την πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως λόγω της σωστής οργάνωσης και έγκαιρης λήψης μέτρων για την αποτροπή της διασπορας του ιού, σε αντίθεση με τις γειτονικές Μεσογειακές χώρες, στις οποίες το πλήγμα είναι καταστροφικό.

Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη των ξένων σε μία χώρα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαντάζει ως  πρότυπο. Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο να αναπτύξουμε και να εξάγουμε τα προϊόντα μας. Tο τρόφιμο είναι είδος πρώτης ανάγκης.

Οι εταιρείες με υπομονή και διορατικότητα δεν θα επιβιώσουν απλά. Θα ηγηθούν. Οι  ηλεκτρονικές συναλλαγές ειναι πιο αναγκαίες από ποτέ και αυτός είναι ο λόγος που μέσα σε μόλις λίγες ημέρες δημιουργήσαμε ηλεκτρονικό κατάστημα .

 

Η εστίαση και ο χώρος των τροφίμων.

 

Μεχρι στιγμής χάνεται η πασχαλινη περίοδος  και το αισιόδοξο σεναριο  είναι να ανοίξουν αρχες Ιουνίου. Με τις άλλες χώρες να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της πανδημίας ενδέχεται οι ξενοδόχοι  να μην διακινδυνέψουν με πιθανά κρούσματα τις εγκαταστάσεις τους, οι επαγγελματιες του κλάδου καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις . Ευκαιρία είναι  να ενισχυθεί και ο εγχώριος τουρισμός σε αυτή τη περίοδο ή να προσελκύσουμε τουρίστες από χώρες με λιγότερα κρούσματα.

Ας μείνουμε στα θετικά όπως ότι  η χώρα μας δείχνει να έχει την προτίμηση και εμπιστοσύνη του κόσμου ως  τουριστικού προορισμού λόγω της έγκαιρης λήψης μέτρων.

Ας μην ξεχνάμε ότι η  χώρα μας έχει όλα τα εχέγγυα  να πρωταγωνιστεί στον γαστρονομικό τουρισμό. Εχει έρθει η ωρα να εκπαιδευτούμε πάνω σε αυτό, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του τουρισμού. Να το επικοινωνήσουμε. Να το προωθήσουμε .

Τα Ελληνικά  προϊόντα, χαίρουν ευρείας εμπιστοσύνης του αγοραστικού κοινού εντός και εκτός των συνόρων μας, και διατίθενται σε νέες αγορές.   

Σε ελάχιστες μέρες οργανώθηκαν, εκσυγχρονίστηκαν και εφαρμόστηκαν με επιτυχία οι  διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εξ αποστάσεως εργασία, οι διαδικτυακές αγορές, πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με επιτυχία όχι μόνο στο εγχώριο εμπόριο αλλά και στις εξαγωγές προϊόντων μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τα κόστη.

Στην εταιρεία μας είμαστε αισιόδοξοι και νιώθουμε πως μετά από όλο αυτό θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο σίγουροι για τις επόμενες κινήσεις μας.

Maria Polychronopoulou

Founder Managing Director ''SeaCrets Inpirations''.