Αγαπημένο εστιατόριο στον Πειραιά. Με γνήσια ιταλική κουζίνα. Είμαστε παρέα 6 ατόμων και απορούμε με την απουσία μασκών από στους μισούς σερβιτόρους και την μάσκα που κρέμεται κάτω από το πηγούνι στους υπόλοιπους.

Όταν ρωτάμε συγκεκριμένο υπάλληλο γιατί δεν φοράει καθόλου, απαντάει πως δεν γίνεται να αρρωστήσει αυτός για να είμαστε καλά εμείς.

Μου αναλύει με βαρύγδουπο ύφος τη ζημιά που θα του κάνει η πολύωρη χρήση εν ώρα εργασίας. Του απαντώ πως προφανώς θα του κάνει λιγότερη ζημιά από την περίπτωση εισαγωγής του σε ΜΕΘ.

Τα παράπονα μας στον ιδιοκτήτη, βρήκαν ελάχιστη ανταπόκριση και έτσι εξηγείται η αντιμετώπιση του θέματος από μερίδα υπαλλήλων του.

Αλλά στο τέλος, όλοι την φόρεσαν.

Από την άλλη, μαθαίνω πως φίλη που έχει ένα μικρό κατάστημα, αρνήθηκε να εξυπηρετήσει πελάτισσα που δεν ήθελε να φορέσει μάσκα. Είναι δύσκολοι καιροί.

Οι επιχειρήσεις εστίασης βγήκαν πληγωμένες οικονομικά από το lockdown. Αλλά όχι μόνο αυτές. Όλοι. Λίγο πολύ, όλοι. Και το θέμα δεν έχει κλείσει.

Είναι στιγμές ξεγνοιασιάς και είναι υπέροχο που το news feed είναι γεμάτο θάλασσες, χαρά, και γεύσεις. Αλλά το φθινόπωρο είναι μια ανάσα.

Δεν έχω σκοπό να στηρίξω οικονομικά καμμιά επιχείρηση που δεν με σέβεται ως πελάτη. Που δεν έχει την δημόσια υγεία πάνω από τα κέρδη της. Όσο καλό φαγητό και αν διαθέτει.

Φυσικά αυτή είναι δική μου επιλογή.

Τα "Ελα μωρέ, δε βαριέσαι" μου τελείωσαν. Το "Ωχ αδερφέ!" επίσης.

(Σκέφτομαι αυτές τις μέρες πως αν υπάρχει ακόμα ένας λόγος να μορφώνουμε τα παιδιά μας, είναι για να αναπτύξουν ψύχραιμη κι τεκμηριωμένη σκέψη, όπλο στην ημιμάθεια και την συνωμοσιολογία.
Σκέφτομαι πως είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίζουμε ανόητες καταστάσεις. Να μην φοβόμαστε να έρθουμε σε αντιπαράθεση.
Η ζωή είναι μικρή για να μας νοιάζει η γνώμη του κάθε αναξιόπιστου επιχειρηματία που δεν νοιάζεται για την πελατεία του αλλά και για το ίδιο το προσωπικό του.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις αξιόπιστες επιχειρήσεις. Όλων των ειδών τις αξιόπιστες επιχειρήσεις.
Τους ανθρώπους που δείχνουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Μαζί τους. Eνωμένοι.
Για να μπορούμε να πούμε κάποια στιγμή και ένα "Όλα καλά, δε βαριέσαι...Πέρασε και αυτό αδερφέ".
#staysafestill