Δεν χρειάστηκε να περιμένω να νοσήσει κάποιος δικός μου για να πιστέψω στον ιό. Νόσησε μια πολύ καλή φίλη και ακόμα μια συνεργάτης μου.

Δεν χρειάζεται να ευχόμαστε να νοσήσει κάποιος που γνωρίζουμε για να έχουμε αποδείξεις, όπως δεν χρειάζεται να σκοτωθεί κάποιος δικός μας σε τροχαίο για να μάθουμε την αξία της ζώνης και του κράνους.
Αν είχα αμφιβολίες; Φυσικά. Αλλά δεν είμαι γιατρός. Δεν είμαι ειδήμων.

Υπάρχουν όμως αυτοί που δεν θα πίστευαν τίποτα ούτως η άλλως, παρά μόνο τις θεωρίες που τους βολεύουν για να μην δράσουν. Να μην αλλάξουν.

Και να δείχνουν πάντα με το δάχτυλο αυτούς που ευθύνονται. Ας τους πείσουμε λοιπόν. Με διάλογο. (Όσο είναι εφικτό.)

Δεν είναι όλα τα νέα παιδιά η πηγή του κακού. Δεν έχουν πεισθεί, διότι καμμιά καμπάνια και κανένα spot δεν απευθύνεται στο δικό τους target group. Τα παιδιά πάντα αμφιβάλλουν.

Θέλουν επιπλέον αποδείξεις. Και καλά κάνουν. Ας τους πείσουμε λοιπόν. Με επιχειρήματα.

Ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν πως η ελευθερία του λόγου τους απειλείται με το κλείσιμο των διαφόρων σελίδων που μιλούν για τσιπάκια, συνομωσίες από Bill Gates και Νέα Τάξη, υπάρχουν και κάποιοι που αναρτούν προσωπικές πληροφορίες καθημερινά, ακόμα και φωτογραφίες των παιδιών τους.

Καμμία ελευθερία λόγου δεν απειλείται. Αυτό που απειλείται είναι η σωστή ενημέρωση.

Η πρόληψη. Η υπευθυνότητα. Η σοβαρότητα. Η ορθολογική σκέψη.

Αν δικαιούνται να διαφωνούν; Σαφέστατα. Μόνο που πρέπει να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους με τον σωστό και πλέον δημοκρατικό τρόπο.

Με τρόπο που δεν επηρεάζει αρνητικά εκείνον που διαβάζει την εκάστοτε οργισμένη μας ανάρτηση, και σπεύδει να την αναδημοσιεύσει δημιουργώντας ένα γαϊτανάκι βλακείας και εμφύλιας διάθεσης.

Η δύναμη του διαδικτύου είναι τεράστια. Ας την εκμεταλλευτούμε όσο πιο θετικά γίνεται.

Ας αφήσουμε τους ειδήμονες να έχουν άποψη. Οι ειδήμονες των social media μπορούν να τοποθετούνται σε άλλα θέματα που δεν άπτονται της δημόσιας υγείας.

Το καλοκαίρι τελειώνει και το φετινό φθινόπωρο θα είναι -ίσως- περίεργο.

Τυχεροί είμαστε ακόμα.

Η ομορφιά του καλοκαιριού όλη δική μας.