Δυό λόγια για το ταξίδι

Πέντε Έλληνες εκπαιδευτικοί επιλεχθήκαμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα

'' Send my Friend to School: learning about the right to education and how to continue to change within a democracy'' της Action Aid. Eίναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση και συντονίζεται από την ActionAid Αγγλίας.  Συμμετέχουν από την Ευρώπη οι: ActionAid Ελλάς, Save the Children (Ρουμανία) και Entreculturas (Ισπανία), ενώ τον αναπτυσσόμενο κόσμο εκπροσωπεί η ActionAid Νιγηρίας. Το ταξίδι έγινε για ερευνητικούς λόγους, αφού μέσα από την εμπειρία που αποκτήσαμε και όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε (βίντεο, συνεντεύξεις, κ.α.), θα προκύψει ένα εκπαιδευτικό υλικό/πακέτο που θα διανεμηθεί στους Έλληνες εκπαιδευτικούς με προτάσεις/ προσεγγίσεις γύρω από το δικαίωμα της καθολικής πρόσβασης των παιδιών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το υλικό θα δημιουργηθεί από εμάς τους πέντε εκπαιδευτικούς της Αποστολής και θα παρουσιαστεί στους συναδέρφους μας μέσα από προγραμματισμένα επιμορφωτικά σεμινάρια. Πιστεύουμε πως αυτό το πρόγραμμα θα είναι μια καινοτόμος πρόταση γύρω από την ιδέα ενός Ανοικτού στον κόσμο σχολείου, όπου θα δημιουργήσει μαθητές με κριτική σκέψη και σε θέση να μιλάνε και να διεκδικούν τα δικαιώματα τα δικά τους και όσων αδικούνται.

Αποδέκτες αυτού του έργου θα είναι 30,000 εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Αγγλία. Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο παιδιά και νέοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το εκπαιδευτικό υλικό. Η Ομάδα των εκπαιδευτικών είναι οι: η Ελένη Καραγιάννη εικαστικός-εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής, η Κατερίνα Βίγκου, δασκάλα Α/θμιας σε σχολείο της Αθήνας, ο Θεόδωρος Γούτας, εκπαιδευτικός πληροφορικής, Υποδιευθυντής 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ο Φάνης Κατσάνος εκπαιδευτικός Αγγλικών Α/θμια στη Λάρισα , και η Νάσια Χολέβα, θεατρολόγος, εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής σε σχολεία της Αθήνας. Στο ταξίδι μας πρόσεχαν- καθοδηγούσαν τρεις εκπαιδευτικοί από το εκπαιδευτικό τμήμα της Action Aid ειδικά εκπαιδευμένες σε τέτοιου τύπου ταξίδια. Κατά τη διάρκεια του Ταξιδιού είχαμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με το παράρτημα της Action Aid Rwanda, οι οποίοι μας μίλησαν για το πως ανέκαμψε η χώρα από τη Γενοκτονία και τι εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς στόχους έχει η χώρα τους. Τα πρόσωπα αυτά ήταν και οι συνοδοί- μεταφραστές μας στις ημέρες που φιλοξενηθήκαμε στο χωριό Μούκο της περιφέρειας Μουσανζε. Όλες αυτές τις μέρες επισκεφτήκαμε Δημοτικά σχολεία της περιοχής (από προσχολικής αγωγής μέχρι και Β/θμιες τάξεις), κάναμε δραστηριότητες μαζι με τα παιδιά, μπήκαμε στις τάξεις τους. παίξαμε μαζί τους κ.α. 

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένα κομμάτι που υποστηρίζεται από την Action aid και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε 2 κολεκτίβες γυναικών και να μιλήσουμε για τις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Επίσης για 2 μέρες φιλοξενηθήκαμε από οικογένειες ντόπιων στις πλίθινες καλύβες τους και στις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης εκεί, χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό. Ακολουθήσαμε το πρόγραμμα τους: σηκωθήκαμε χαράματα μαζί τους, πήγαμε εκκλησία , μαγειρέψαμε μαζί με τη μητέρα το φαγητό της οικογένειας, κάναμε εργασίες στο σπίτι και στον αγρό, κόψαμε καλαμπόκια με ματσέτες και τα καθαρίσαμε, κ.α. Κάποιοι άλλοι από την ομάδα ακολούθησαν το πρόγραμμα των παιδιών : θα δούμε από κοντά τις συνθήκες διδασκαλίας, το παιχνίδι τους, τις δυσκολίες τους, κ.α.. Για 2 μέρες βρεθήκαμε στη θέση αυτών των ανθρώπων. Ήταν απαραίτητο αυτό το ταξίδι immersion/εμβάθυνσης , για να μπορέσουμε να δούμε από κοντά αυτά τα τόσο επιβαρυμένα με στερεότυπα θέματα.