Στο  ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στη σκιά του Ιερού Βράχου,  η  πανέμορφη Πλάκα  με τα διατηρητέα κτίρια, είναι η μοναδική συνοικία της Αθήνας που σε γυρνάει πίσω 100 χρόνια μιας και είναι ίσως μια από της αρχαιότερες συνοικίες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.  Με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της , με της εκκλησίες και τα μουσεία να ξεπηδούν και να ενώνονται μεταξύ τους, είναι το στολίδι της Αθήνας.  Δεν ξέρω για σας αλλά από παιδί  θυμάμαι τη γιαγιά μου να με πηγαίνει βόλτες στην Πλάκα και το Μοναστηράκι,  να χανόμαστε μεταξύ  Αδριανού, Κυδαθηναίων και Πανδρόσου ...  να ψάχνουμε για μπακίρια και παλιά αντικείμενα, να χαζεύουμε στα τουριστικά  με τις μυρωδιές από αγιόκλημα και γιασεμί. Έντονες αναμνήσεις που μέχρι σήμερα είναι τόσο ζωντανές στη μνήμη μου.  Πάντα μια βόλτα στη Πλάκα με αναζωογονεί και  γεμίζει τις μπαταρίες μου, μου φτιάχνει το κέφι. Θες η ενέργεια της περιοχής, θες τα μαγαζιά και ο κόσμος, θες το ότι σε γυρίζει πίσω χρόνο… ότι και να ναι απλά μ' αρέσει.

Σε μια από αυτές τις βόλτες που συνηθίζω να κάνω γνώρισα το Forget me not και τον Φίλιππο Χούρι,  ένα από τα μαγαζιά που είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ξεχάσεις για πολλούς λογούς. Φιλοξενεί  πάνω από εκατό Έλληνες σχεδιαστές, όλα τα γνωστά και μη brands, που όλοι θα πρέπει να γνωρίσετε σε δυο επίπεδα που πολύ προσεγμένα δημιούργησε ο Φίλιππος.  Αντικείμενα, δώρα, σουβενίρ, κοσμήματα, τσάντες, γυαλιά, ρούχα, καρτποστάλ, χαρτικά, βιβλία, όλα αρκετά ψαγμένα και ιδιαίτερα. Η λίστα των σχεδιαστών είναι πραγματικά πολυπληθής. Τα πιο δυνατά brands και ονόματα σχεδιαστών σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της Πλάκας. 

Είναι ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για να επισκεφτείς, όπως έχουν γράψει οι Guardian, NY Times and Conde Nast Traveller, και συμφωνώ απόλυτα μαζί τους. Πάντα θα σταματήσω για να δω τι νέο έχει το Forget me not  και ο Φίλιππος Χούρι. Είναι ενημερωμένο για το τι συμβαίνει στη πόλη μας, για το τι νέο έχουν να μας που οι Έλληνες σχεδιαστές και βέβαια ο Φίλιππος πάντα φιλικός και χαμογελαστός… μια ήρεμη δύναμη.

 

Τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε μα μας μιλήσει για το πως κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να δημιουργήσει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους  στην Πλάκα, απόλυτα ενημερωμένο με τα τελευταία σχεδιαστικά νέα της Αθήνας με  άποψη και στυλ.. 

Σε ευχαριστώ πολύ Φίλιππε  Χούρι για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που μου θύμισε όμορφες αναμνήσεις.

 
1.  Το Forget me not είναι ένας νέος χώρος -  περίπου εδώ και ένα χρόνο. Θα ήθελα να μου μιλήσεις πρώτα από όλα για την επιλογή της  περιοχής της Πλάκας. Μια συνοικία με ιστορία, με μια ενεργεία που όταν την περπατήσεις αρκετές φόρες τη νιώθεις  στον αέρα .

-Η επιλογή της περιοχής έγινε σχεδόν τυχαία. Έψαχνα χώρο για το κατάστημα καιρό, σε διάφορες περιοχές του κέντρου, από Εξάρχεια μέχρι το εμπορικό τρίγωνο. Η Πλάκα ήταν ιδέα ενός φίλου, και ενώ έχω κάνει άπειρες φορές βόλτες στα στενά της, ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως αυτό που σχεδίαζα να ανοίξω ως επιχείρηση μπορεί να σταθεί εκεί.. Η ιδέα μου φάνηκε εξαιρετική από την αρχή και εμπορικά και συμβολικά.. Η αίσθηση που σου αφήνει κάθε μέρα η περιοχή είναι τόσο δυνατά θετική που πολλές φορές περνώντας το βράδυ την Μητροπόλεως μετά το κλείσιμο, νομίζω ότι αλλάζω πόλη!

 

2. Το consept του μαγαζιού είναι : πολλοί Ελληνες σχεδιαστές με διαφορετικά είδη μεταξύ τους, όλοι με μια εξαιρετική αισθητική και άψογο design. Πως ξεκίνησε η ιδέα και πόσο σε δυσκόλεψε να τους βρεις, άλλα και να τους γνωρίσεις τόσο στους Ελληνες άλλα και στους τουρίστες που σας  επισκέπτονται;

-Την τελευταία πενταετία, το βλέπεις να συμβαίνει έντονα.. Επαγγελματίες σχεδιαστές παράγουν αντικείμενα και τα προωθούν σε διεθνείς και εγχωριες εκθέσεις, στο εξωτερικό υπάρχουν προϊόντα σε γνωςτα πολυκαταστήματα και delicatessen που κάνουν θραύση, το Greek chic είναι δυνατή τάση.. Επίσης η κρίση έχει ωθήσει τους νέους σχεδιαστές να δραστηριοποιηθούν με πολύ θετικά αποτελέσματα! Η ιδέα ήταν μπροστά μου, η υλοποίηση όμως καθόλου εύκολη.. Χρειάστηκε χρόνος να εντοπιστούν τα brands που με ενδιέφεραν και τελικά να πείσω αυτούς τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε ένα κατάστημα στην Πλάκα που ακόμα δεν υπήρχε.. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πάντως πως και οι Έλληνες και οι τουρίστες το βρίσκουν ενδιαφέρον.. 

 

3.  Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να αναφέρουμε και τα 100 ονόματα σχεδιαστών  που φιλοξενείς στο Forget me not. Θα ήθελα  όμως να μου μιλήσεις για το στυλ του μαγαζιού. 

-Μετά το άνοιγμα του κάτω επιπέδου, έχουν προστεθεί πολλοί παραπάνω, έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 100 σχεδιαστές.. Το στυλ το φτιάχνουν τα ίδια τα αντικείμενα στον χώρο που τα επιλέγω ο ίδιος. Έχουν χιούμορ, αυτοσαρκασμό, άλλα είναι πόπ, άλλα μίνιμαλ, και άλλα έθνικ.. Πιστεύω δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη τάση, κατα περίεργο τροπο όμως όλα δένουν μεταξύ τους γιατί έχουν ένα κοινό στοιχείο: τον φρέσκο σχεδιασμό, την σύγχρονη αντιμετώπιση και αισθητική των νέων δημιουργών.. 

 

4. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παντρέψεις τόσα διαφορετικά αντικείμενα, βιβλία, ρούχα, κοσμήματα, σουβενίρ σε ένα χώρο. Το έκανες με μεγάλη επιτυχία μιας και τόλμησες να επεκτείνεις το χώρο σου σε δυο επίπεδα δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο, άνετο, αλλά και πολλά υποσχόμενο χώρο.

-Ο δεύτερος χώρος έγινε ανάγκη από ένα σημείο και μετά.. Σκέφτηκα ότι θα ειχε ενδιαφέρον να εισάγουμε στο κατάστημα ένα μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής μόδας όμως έπρεπε να γίνει ο διαχωρισμός των δυο επιπέδων... Ξεκινήσαμε πέρσι με Join Clothes και Dig Athens και φέτος προσθέσαμε τα Zeus and Dione, Angelos Bratis, Samantha Sotos, Chris P αλλα και πιο εναλλακτικά brands οπως Bold and Beautiful.. Επίσης φετος ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με εταιρίες αξεσουάρ. Πετσέτες Sun of a Beach, παπούτσια Ancient Greek Sandals, τσάντες Candy Bag, κοσμήματα Κούκος και Aelia Selection και πολλές άλλες.. Το πάντρεμα ήταν εύκολο για μένα εφόσον αντιμετωπίζω όλα τα είδη ως σύγχρονο ελληνικό design.. 

 

5. Μίλησε μας για τους τουρίστες που σας επισκέπτονται. Πόσο τους αρέσουν  και πόσο ενδιαφέρον δείχνουν για τους Έλληνες  σχεδιαστές. Ρωτάνε να μάθουν ποίος είναι ο σχεδιαστής, προτιμούν να αγοράσουν κάτι που να έχει σχέση  με την παράδοση η κάτι μοντέρνο;

-Οι τουρίστες μάλλον ξαφνιάζονται ευχάριστα όταν μπαίνουν στο κατάστημα. Ένα ενημερωμένο concept store σπάει το στερεότυπο της τουριστικής αγοράς της περιοχής, και πολύ περισσότερο όταν μαθαίνουν ότι όλα τα είδη είναι Ελλήνων δημιουργών.. Φυσικά ενδιαφέρονται να μάθουν για τους designers, είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο να λαμβάνουν οι σχεδιαστές email από πελάτες μας από διάφορες χώρες, που τους στέλνουν συγχαρητήρια και φωτογραφίες τα αντικείμενα που αγόρασαν τοποθετημένα στο σπίτι τους.. 

 

6. Η Ανδριανού είναι ένας δρόμος που τον επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες και βεβαία και εμείς. Πέρσυ τα στατιστικά έλεγαν ότι ο τουρισμός στο κέντρο της Αθηνάς έσπασε κάθε ρεκόρ.  Γενικώς επισκέφτηκαν την Ελλάδα είκοσι εκατομμύρια τουρίστες. Θα ήθελα να μας πεις από την περσινή σου εμπειρία δυο λογία  για την κρίση στη Ελλάδα. Είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές μας σε σχέση με άλλα κράτη δηλαδή στο τέλος οι τουρίστες ψωνίζουν, και τι;

-Ανταγωνιστικοί είμαστε, αυτό το λέω με σιγουριά γιατί έχω επισκεφτεί πολλά design shops του εξωτερικού και θεωρώ ότι αυτό που προσφέρουμε είναι αντίστοιχο, αν όχι καλύτερο πολλές φορές! Οι τιμές έχουν να κάνουν με την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Φέτος υπάρχουν προϊόντα που οι δημιουργοί τους έριξαν τις τιμές τους ακριβώς επειδή μεγάλωσε η παραγωγή. Οι τουρίστες είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την οικονομία αρκεί αυτό που τους προσφέρεις να είναι αξιοπρεπές, η τιμές να είναι ανάλογες με την ποιότητα, το γνωστό value for money.. Γι αυτό στο κατάστημα το εύρος τιμών είναι μεγάλο, φροντίζω να μπορούν να βρουν όλοι να αγοράσουν κάτι αν τους αρέσει, και Έλληνες και τουρίστες.. 

(Ευχαριστούμε το super Ancient Greek couple που φωτογραφήθηκε μαζί μας!)

 

 

Forget Me Not
100, Adrianou st. Plaka
+30 210 3253740
Forgetmenotathens@gmail.com
Facebook.com/ForgetMeNotAthens
e-shop www.forgetmenotathens.gr