Ηταν ένα ''διαφορετικό'' event. Δεν είχε σαν θέμα το ''επιχειρείν'' η την καινοτομία. Είχε τις σχέσεις. Τον έρωτα. Τα προβλήματα ανάμεσα στα φύλα. Την επιρροή του διαδικτύου σε αυτές. Μια κατάμεστη αίθουσα που έφτασε να έχει όρθιους-όρθιες και που μαζί μοιραστήκαμε εμπειρίες και απόψεις. Με humor. Με επιστημονική ανάλυση. Με αμηχανία. Και τα είπαμε όλα. Ολα.
Για την μονογαμία, την πολυγαμία, την ρουτίνα στην σχέση, το δικαίωμα στις εμπειρίες, το chat, το messenger, πως φτάσαμε να κάνουμε ερωτικές σχέσεις μέσω Facebook -πλέον κι μέσω LinkedIn- πως φτάσαμε να χωρίζουμε μέσω κοινωνικών δικτύων, και ποιός είναι ο τρόπος να γεμίσεις με πάθος την σχέση μέσα στα χρόνια. Γελάσαμε, χαλαρώσαμε και προβληματιστήκαμε. Οταν δόθηκε στο κοινό ο λόγος, η ατμόσφαιρα απλά απογειώθηκε. Ποιοί πήραν το μικρόφωνο κι ρώτησαν τα πάντα? Οι άντρες. Ημουν πάντα σίγουρη-από μικρή- πως οι άντρες ενδιαφέρονται για σχέσεις τόσο πολύ, όσο και οι γυναίκες. Δεν διαψεύστηκα ποτέ. (Eχω άλλωστε τόσους άντρες κολλητούς, που σίγουρα δεν συζητάω μαζί τους για το Mundial.) Η πιο συγκλονιστική ερώτηση όμως ήρθε από μια κυρία γύρω στα 70. ''Λέτε τόσα για τον έρωτα, ακούσαμε τόσες ενδιαφέρουσες απόψεις, λύσεις, επιστημονικές προτάσεις. Κανείς σας δεν έθιξε την βαθύτερη πληγή που σου αφήνει ένας χωρισμός, την απώλεια, τις ουλές μέσα σου κι πως το ξεπερνάς''. Της απάντησα. Αλλά ήταν η πιο ''βαθιά'' ερώτηση, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως οι άνθρωποι θα προχωράνε, θα αφήνουν πίσω τους τις καταστάσεις, αλλά μέσα κάπου βαθύτερα θα υπάρχει ένα -μικρό ίσως-κενό.
Κανείς μας δεν την ''χόρτασε'' την εκδήλωση, κανείς δεν βαρέθηκε. Μια ιδέα της Iris Baloglou και της Eleni Kourneta που την ''δουλεύανε'' για μήνες με πάθος κι συνέπεια.
Είμαι πολύ ευλογημένη που ήρθαν στην ζωή μου και μου πρότειναν να μιλήσω. Δεν θυμάμαι πια πόσες ομιλίες έχω δώσει, αλλά αυτή ήταν για μένα το απόλυτο ''μάθημα'' ζωής. (Ενα μεγάλο προσωπικό ''ευχαριστώ'' στους άγνωστους φίλους-ες από το διαδίκτυο που ήρθαν να μας ακούσουν κι να μας γνωρίσουν, κι ένα φιλί στην Sophia Saravanou Anastasia Hammer GIna Thanopoulou Angeliki Gratsia που επιτέλους τα είπαμε από κοντά καθώς κι στον Tasos Aladjoglou και την Anna-Maria Alatzoglou, στον υπέροχο χώρο του ALBA Graduate Business School κι τους σούπερ χορηγούς.)
Βγαίνοντας σε μια πολύβουη Βασ. Σοφίας σκεφτόμουν πως οι άνθρωποι έρχονται-πάντα-για κάποιο λόγο στις ζωές μας.
Και πώς ακόμα μετά από τόσα επαγγελματικά projects ο έρωτας θα μονοπωλεί τις συζητήσεις μας.

(Πασχαλιά Μυτσκίδου. Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Πιστοποιημένη θεραπεύτρια Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
Ηλίας Ρήγος Ψυχοθεραπευτής , οικογενειακός Θεραπευτής
Δημήτρης Φλαμούρης, Phd Μαθηματικός-Θετικός Ψυχολόγος.
Γεωργία Κοτρέτσος , εικαστικός , ερευνήτρια , καθηγήτρια γλυπτικής στο Deree, The American College of Greece. )