O Pepper απευθύνεται στην πελάτισσα του εμπορικού κέντρου με μια ευγενική και γλυκειά φωνή. Θέλει να την βοηθήσει όσο καλύτερα γίνεται, να βρεί τα κατάλληλα παπούτσια.

Σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, στον κλάδο των logistics για τη μετακίνηση, αποθήκευση και μεταφορά των όποιων αγαθών, ακόμα και στον δημόσιο τομέα, η εξέλιξη θα φέρνει όλο και πιο κοντά την χρήση robots.

Είμαστε προετοιμασμένοι ή καχύποπτοι;

Θα καλωσορίσουμε την νέα καθημερινότητα ή θα δαιμονοποίησουμε κάθε πτυχή της τεχνολογίας;

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη ήταν μέρος των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Από την εποχή που τα εφέ έδιναν υπόσταση σε μοχθηρά κατασκευάσματα που ήθελαν να καταστρέψουν τον πλανήτη Γη.

Η πρόοδος είναι χαώδης.

Δεν έχει να κάνει με μηχανές που αναπαράγουν ανθρώπινες λειτουργίες, αλλά με μηχανές που είναι σε θέση να κατανοήσουν το περιβάλλον, και να λύσουν τα όποια προβλήματα. Που μπορούν να κάνουν τις ζωές μας πιο εύκολες.

Και αφορά μια ολόκληρη κοινωνία που έχει ήδη μετασχηματιστεί ψηφιακά, έστω και αν ακόμα υπάρχουν πολλά να γίνουν.

Στην υγεία, στις μεταφορές, στην κυβερνοασφάλεια, στην καταπολέμηση των fake news, στην επισίτιση αλλά και στο κλίμα.

Μελέτες έχουν δείξει πως θα υπάρχει μείωση της τάξεως του 1,5%- 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030.

(Από την άλλη πλευρά, είναι θλιβερό να υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποι -και το βιώνω σε συχνή βάση- που αρνούνται την εκμάθηση βασικών πραγμάτων σε ότι αφορά την τεχνολογία.

 Πιστεύουν πως είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, πως η τεχνολογική εξέλιξη αφορά προσόντα που δεν έχουν, και δεν υπάρχει λόγος ποτέ να αποκτήσουν.

Στο κομμάτι αυτό, υπεύθυνοι οι εκάστοτε managers/ιδιοκτήτες εταιρειών χωρίς όραμα για το μέλλον και χωρίς επιθυμία να δουν τα στελέχη τους να εξελίσσονται σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα φωτός.)

Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν ως πολίτες;

Αύξηση της παραγωγικότητας στο επιχειρείν, υγειονομική περίθαλψη, αναβαθμισμένα προιόντα, κυκλική οικονομία, σωστότερη διαχείριση ενέργειας, βιωσιμότητα.

Εξυπνες πόλεις ταγμένες στο συμφέρον των κατοίκων τους. Λύσεις που φέρνουν μαζί τους οι αλγόριθμοι ακόμα και σε θέματα προσλήψεων σε επαγγελματικούς χώρους, χωρίς προκαταλήψεις και στερέοτυπα.

(Αν και για αυτό διατηρώ κάποιες μικρές επιφυλάξεις.)

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει έντονος ο φόβος της καταπάτησης σε ότι αφορά την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σκέψεις για την απώλεια θέσεων εργασίας έστω και αν παράλληλα δημιουργηθούν νέες.

Κίνδυνος εξαφάνισης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Συγκέντρωση δύναμης από τεχνολογικούς κολοσσούς με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Απαραίτητη η αξία της Ηθικής και η διασφάλιση της καλής χρήσης σε ότι αφορά την τεχνολογία.

Απαραίτητη η ανθρωποκεντρική προσέγγιση για να υπάρχουν μόνο ευκαιρίες και όχι κίνδυνοι.

Προς το παρόν, ας μείνουμε ανοικτοί στο να καλωσορίσουμε τις όποιες νέες ιδέες, και την καινοτομία που θα φέρουν μαζί τους.