Το άκουσμα των πρώτων κρουσμάτων, καθώς και η πορεία και η γνώση της επικινδυνότητας του νέου αυτού ιού, μας βρήκε πάνω στην παραλαβή όλης μας της παραγωγής (swimwear & beachwear) για το καλοκαίρι του 2020.

Παράλληλα, είχαμε αρχίσει τις αγορές πρώτων υλών για τη νέα συλλογή ss2021, μια συλλογή που πάντα δημιουργούμε έναν χρόνο πριν για να δειγματίσουμε στους πελάτες χονδρικής.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε έξοδα με προπληρωμή, χωρίς πίστωση χρόνου που σημαίνει πως εκταμιεύεις ποσά από την εταιρεία σου, για τα οποία δεν έχεις εισπράξει τίποτα ή ελάχιστα.

  • Τις πρώτες ημέρες πάγωσα. Με κυρίευσε αίσθημα πανικού.

Ηθελα να ακυρώσω οποιοδήποτε πλάνο είχα κάνει για την επόμενη σεζόν, μήπως μειώσω «τη ζημιά».

Η αλήθεια είναι ότι έστειλα ακόμη και mail στους προμηθευτές πρώτων υλών για να αναβάλουν όποια παραγγελία είχε γίνει, μέχρι νεοτέρας.

Οι προμηθευτές μας, κατά βάση Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει στις χώρες τους το τσουνάμι των κρουσμάτων, δούλευαν κανονικά σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Εμείς ήμασταν ήδη σε lockdown.

Η αντίδραση των περισσοτέρων ήταν από απογοητευτική ως αγενής.

Κανείς τους δεν έμοιαζε να αυτό που ερχόταν και θεώρησαν τη δική μου κίνηση, δηλαδή το πάγωμα των παραγγελιών μέχρι νεοτέρας, ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε πιο σωστά την επόμενη μέρα, βίαιη και αψυχολόγητη.

Εκ των υστέρων, μπορώ να πω πως όλοι, όχι μόνο το κατάλαβαν, αλλά ζήτησαν και συγνώμη για την αντίδραση τους.

  • Μετά από αρκετές ημέρες, αποφάσισα πως με τον πανικό οδηγό δεν πας πουθενά. 

Η ζωή συνεχίζεται και όσο είμαστε υγιείς και δυνατοί, θα παλέψουμε. Έτσι, σταδιακά, άρχισε η συζήτηση με κάθε έναν από τους συνεργάτες μας των καταστημάτων λιανικής, σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης και την πρόθεση στήριξής μας προς αυτούς, αλλά και εκείνων προς εμάς.

Η σεζόν που είχε ξεκινήσει για όλους, έναν χρόνο πριν, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, εξελίσσεται στη δυσκολότερη των τελευταίων χρόνων.

Καταστήματα που δεν θα ανοίξουν καθόλου, εμπορεύματα που ήταν προγραμματισμένα για μεγαλύτερη σεζόν δεν έχουν προορισμό, άνθρωποι μένουν άνεργοι ξανά. Ολα άλλαξαν.

  • Η συνεργασία είναι η μόνη λύση. 

Πρέπει να συνεργαστούμε για να μπορέσει να υπάρξει επόμενη μέρα, πρέπει να μοιραστούμε όλοι τη ζημιά. Γιατί, στην κρίση μετράς τους συνεργάτες σου. Όταν όλα κυλούν εύκολα, είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ακόμα είμαστε στη φάση που τα καταστήματα λιανικής δεν έχουν ανοίξει και οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν φανεί, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ομως τα σχέδια για την επόμενη σεζόν δεν σταματούν - σίγουρα διαφοροποιούνται, αλλά προχωρούν. Όπως όλα.

  • Στην αλλαγή του τρόπου ζωής, προστίθεται και ο τρόπος που πλέον θα λειτουργεί το εμπόριο. 

Το διαδίκτυο θα είναι βασικό «εμπορικό κέντρο». Το online shop για εμάς αποτελεί τη νέα μας εμπορική δραστηριότητα. Μετρά μόλις έναν χρόνο, όμως την εποχή του lockdown, μας έδωσε μηνύματα αισιοδοξίας, μηνύματα υποστήριξης από ανθρώπους που αγαπούν το προϊόν μας ή από νέους πελάτες που τώρα μας γνώρισαν. 

Τέλος, όσον αφορά το εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα.

Οι περισσότερες εταιρείες που συνεργάζονται κατά βάση με το εξωτερικό έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο. Θεωρώ πως η κάθε χώρα σε αυτή την κρίση, που εκτός από θύματα μετρά την αλληλεγγύη και ασφαλώς θα θελήσει να στηρίξει περισσότερο τα εθνικά και τοπικά της προϊόντα και παραγωγές, Εύχομαι να κάνουμε και εμείς το ίδιο.

Για να μας βρει η επόμενη μέρα, πιο δυνατούς.