1.Πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι σας στην τέχνη της stand-up comedy?

-Το πρώτο stand up comedy special που είδα ποτέ μου ήταν το delirious του eddie murphy. Σε dvd φυσικά γιατί δεν υπήρχε τότε το youtube! Είχα μείνει άναυδη. Με εντυπωσίασε πολύ σαν είδος και λίγο καιρό μετά πρότεινα σε έναν φίλο μου από τη σχολή θεάτρου να ασχοληθεί με το  stand up.  Για μένα δεν μου είχε περάσει ακόμα από το μυαλό. Πράγματι, έγινε παράσταση και κάπως τα έφεραν έτσι οι καταστάσεις που είπα να παίξω και εγώ. Και έτσι κάπως ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το stand up. Περιττό να πω ότι η πρώτη μου παράσταση ήταν χάλια!

2.Πολύς κόσμος συνδέει το συγκεκριμένο είδος με άντρες κωνικούς. Σας αντιμετωπίζουν άραγε διαφορετικά σαν γυναίκα, η αυτό είναι κάτι που πια έχει πια -ευτυχώς- ξεπεραστεί?

-Δυστυχώς το 2019 ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, εξ ‘ου και ο τίτλος της παράστασης. Υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι το χιούμορ και η «πλάκα» είναι κυρίως ανδρικά χαρακτηριστικά. Ότι οι γυναίκες δεν τσαλακωνόμαστε. Πόσο βλακεία! Σε μια εποχή που οι γυναίκες κάνουν καριέρα σε διάφορους τομείς, που έχουν φιλοδοξίες, που πάνε στο φεγγάρι είναι αν μη τι άλλο αστείο να πιστεύεις ότι δεν έχουν χιούμορ.

3.Την  φράση ''Για γυναίκα καλή είναι'' την ακούτε συχνά? Εγω ομολογώ πως ναι, την ακούω.

-Είναι μια φράση που πιστεύω όλες οι γυναίκες έχουμε λίγο πολύ ακούσει – ανεξαρτήτου επαγγέλματος. Και αυτό που μου την δίνει περισσότερο, είναι ότι όταν μια φράση που ξεκινάει με το «Για….καλό είναι» εεε πότε αυτό το κάτι δεν είναι καλό. Π.χ. «Πώς ήταν το φαγητό; - Για μπάμιες καλές ήταν » Είναι ίσως από τις πιο συγκαλυμμένες προσβολές

4.Πόσο σημαντική είναι η τέχνη για να τα βγάλουμε πέρα στην καθημερινοτητα μας?

-Απαραίτητη θα έλεγα! Είναι αυτό που κάνει την ζωή ενδιαφέρουσα και μας δίνει άλλες οπτικές και άλλους ορίζοντες. Πολλές φορές μας πνίγουν τα καθημερινά μας προβλήματα και πιστεύουμε ότι το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η τέχνη. Το να πάμε σε μια παράσταση, σε μια συναυλία, σε μια έκθεση κ.ο.κ. Και όμως τότε είναι που το έχουμε περισσότερο ανάγκη.

5. Πόσο βοηθάει να έχεις εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης για να ασχοληθείς με την stand up comedy?

-Νομίζω καθόλου! Βασικά, σε αυτό που με έχει βοηθήσει η διαφήμιση όσον αφορά στο stand up, είναι ότι μπορώ να ελέγχω το επικοινωνιακό μου υλικό π.χ. αφίσες, τρέηλερ με την ματιά του επαγγελματία. Αλλά και πάλι, τα σχεδιάζουν συνεργάτες, όχι εγώ. Είναι πάααρα πολύ δύσκολο να «διαφημίσεις» τον εαυτό σου! Μπορώ να brand-άρω οποιονδήποτε και οτιδήποτε, αλλά όταν προσπαθώ να το κάνω για μένα, απλά κάθομαι σαν τον χαζό μπροστά στον υπολογιστή για ώρες! Δεν ξέρω κάπως ντρέπομαι να το κάνω όταν το project είμαι εγώ.

6.Είναι κωμωδία η ζωη η ένα δράμα?

-Καλέ το πήγες 0-100! Δεν είναι τα πράγματα μόνο μαύρα ή μόνο άσπρα και η ζωή έχει πολύ από το ενδιάμεσο «γκρι», ενδιάμεσες καταστάσεις που να σου πω, θεωρώ ότι είναι χειρότερες. Πάντα προτιμούσα να νιώθω είτε χαρά είτε πόνο από το να είμαι φλατ. Ότι άσχημο και να μου τυχαίνει όμως στην ζωή, προσπαθώ να το βλέπω με χιούμορ. Είναι μια μορφή αυτοάμυνας.

 

7. Οι ''Ελληνάρες'' πόσο μεγάλη μάστιγα είναι τελικά?

-Κοίτα. Αν σκεφτείς ότι πέρα από την Ελλάδα που είναι η φωλιά τους, έχουμε στείλει  και αρκετούς σε άλλες χώρες, ίσως μπορούμε να μιλάμε για παγκόσμιο φαινόμενο-μάστιγα!Πέρα από την πλάκα όμως, είναι μια αντιαισθητική αισθητική που την συναντάμε καθημερινά. Γιατί ο Ελληνάρας (όχι ο Έλληνας) πάντα ξέρει καλύτερα από όλους, ΟΛΟΥΣ τους τομείς και ας είναι π.χ. Λογιστής.  Έχει «συμπαγή» άποψη από την Ανθοκομία μέχρι την Ιατρική. Και φυσικά σνομπάρει οποιονδήποτε άλλον, γιατί ο άλλος απλά «δεν ξέρει μωρέ τώρα».

8. Αν θελατε να μείνει ένα μύνημα στο κοινό σας κάθε φορά που φεύγει από μια παράσταση, ποιό θα ήταν αυτό?

-Να προσέχουν στον δρόμο, γιατί αν τους άρεσε η παράσταση καλό θα ήταν να μην πάθουν τίποτα και να το πουν και στους φίλους τους!

 

Ποια είναι ακριβώς η «τέχνη» των κοκτέιλ;
Γιατί τα ταξί είναι κίτρινα;
Για ποιο λόγο γεννιούνται μικρότερα αδέρφια;
Ποιοι είναι οι καλύτεροι χειρότεροι τουρίστες όλων των εποχών;
Internetικό φλερτ: Τα υπέρ και τα κατά.
Γιαγιάδες VS Μόδα: 1-0
Ελληνάρες, αυτή η μάστιγα.
Ψυχολόγοι: 50 €

Μετά την επιτυχημένη πορεία της stand up comedy «Χωρίς Γλουτένη», η Ήρα Κατσούδα είναι έτοιμη για νέες περιπέτειες. Με κείμενα ολόφρεσκα, ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα (ή περίπου) και τίτλο σίγουρα βγαλμένο από τη ζωή, παρουσιάζει τη δεύτερη σόλο παράστασή της:

«Για γυναίκα καλή είναι», πρεμιέρα 7 Νοεμβρίου στο ELIART.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης; «Κάποιοι θεατές που στο τέλος της παράστασης θεωρούν σκόπιμο να μοιραστούν μαζί σου τη σκέψη τους ότι “Μπράβο, για γυναίκα καλή είσαι”. Και μετά σου γυρίζει το μάτι. Ε, και μετά το κάνεις παράσταση!».