Την Ιλιάδα την γνώρισα μέσα από το Living Postcards, το πολύχρωμο και γεμάτο Ελλάδα site της. Ψάχνοντας για Έλληνες μικρούς παραγωγούς, έπεσα στη στήλη της Food Is Pleasure και εντυπωσιάστηκα τόσο από το εύρος των προϊόντων που υπάρχουν και δεν γνώριζα, όσο και από την ασταμάτητη δίψα της Ιλιάδας να ανακαλύπτει το καινούργιο, να προβάλλει το ποιοτικό και να κάνει τη χώρα και τα προϊόντα μας γνωστά, σε κάθε γωνιά της γης.

Όταν η Ιλιάδα μιλάει για το νησί της και την φρουτάλια της γιαγιάς της, το πρόσωπο της λάμπει: ”Για πολλούς η Άνδρος, είναι απλά ενα νησί κοντα στην Αθήνα. Για μένα είναι το νησί των παιδικών μου χρόνων, οι βουτιές με ξαδέρφια κι φίλους στο Νημποριό, οι μακαρονάδες της πληθωρικής θείας Μαρίας, οι απογευματινές βεγγέρες στις γειτονικές αυλές με ενα νυχτολούλουδο να μας σπαει τη μύτη, οι εικόνες μιας grande dame γιαγιάς με τον φιλέ στα μαλλιά και τα καλλυντικά Tokalon -εξ Αμερικής-στο καθρεφτάκι του μπάνιου, τα ατελείωτα μαγειρέματα, η σάλα με τις γυναίκες να πηγαινοφέρνουν τα πιάτα σχολίαζοντας, ο λαμπριάτης το Πάσχα, κι φυσικά η φουρτάλια….Η παραδοσιακη Αντριώτικη ομελετα, Αυτη που σιγοψηνόντανε στο τηγάνι εξω στο κήπο οσο εγω εβγαζα το θαλασσινο αλάτι απο πάνω μου κι με περίμενε μαζι με σαλατούλα φρεσκοκομμένη. Η φρουτάλια και ολες οι μυρωδιές απο την κουζίνα στο σπίτι των προπαππων μου, είναι η δική μου ”Μικρά Αγγλία.”

Η φρουτάλια νόστιμη και ζουμερή, μου θύμισε ένα Πάσχα που είχα περάσει στο όμορφο νησί. Δεν ξέρω γιατί ήταν τόσο νόστιμη. Φταίει η μεστρία της παλιάς νοικοκυράς που την έχει φτιάξει τόσες φορές που την έχει τελειοποίησει; Ίσως η αγάπη της πιο νέας νοικοκυράς; Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήσαμε από τους μικρούς παραγωγούς; Ότι και να ήταν, αυτή ήταν η πιο νόστιμη φρουτάλια που έχω φάει!

Τα προϊόντα των παραγωγών που χρησιμοποιήσαμε είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Τα εξαιρετικά χωριάτικα λουκάνικα Sary από τη Δράμα το οποίο προμηθευτήκαμε από το online delicatessen YOLENI’S όπου μπορείτε να βρείτε μικρά θαύματα από όλη την Ελλάδα. Η φρουτάλια μας αρωματίστηκε με το μείγμα βιολογικών αρωματικών φυτών ANASSA της εταιρείας Anassa Organics την οποία αγαπάμε για τον σεβασμό που δείχνει στον άνθρωπο, το περιβάλλον αλλά και την βιολογική γεωργία και τους παραγωγούς της. Το αλάτι “Νεράϊδες του Φαραγγιού” του Delicious Crete, έδωσε γεύση στη φρουτάλια μας, μια εταιρεία που έχει στόχο να διαδώσει την Κρητική διατροφή σε όλον τον κόσμο και που μαλον η Ιλιάδα ανακάλυψε σε κάποιο από τα ταξίδια της. Τέλος χρησιμοποιήσαμε το Καλαματιανό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την LIÁ Olive oil, η οποία έχει φροντίσει να κλείσει αυτής της εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης ελαιόλαδο της, σε ένα πανέμορφο μπουκάλι και να το εξάγει με επιτυχία στο εξωτερικό.