Όλοι οι άνθρωποι είμαστε κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Οι ζωές μας, οι πράξεις μας, τα λόγια μας, έχουν την δύναμη να επηρεάσουν πολλούς και παντελώς άγνωστους σε εμάς. Tο πρωινό της Δευτέρας η είδηση του θανάτου της Σοφίας Κοκοσαλάκη τάραξε τη δική μου ισορροπία όσο τίποτα άλλο ως τώρα.
Και δεν ήμουν η μοναδική που επηρεάστηκε. Αναρωτήθηκα το γιατί. Αυτά συμβαίνουν. Ούτε η πρώτη είναι, ούτε δυστυχώς η τελευταία. Δεν ήταν όμως η αρρώστια. Ηταν η αίσθηση πως όλο αυτό κράτησε 2 μήνες από την στιγμή που άρχισε η επιδείνωση. 2 μήνες. Τι να προλάβεις να κάνεις σε 2 μήνες; Τι να οργανώσεις, ποιόν να αποχαιρετήσεις, ποιόν να συγχωρήσεις, ποιόν να ξαναδείς, ποιόν να αγκαλιάσεις; Λες πως οι φωτεινοί άνθρωποι με τόσο φως, ταλέντο, λες δε γίνεται να φύγουν. Είναι άτρωτοι. Λες άμα πετύχω στην ζωή, όλα θα είναι ένα ατέρμονο παραμύθι.
Πριν εβδομάδες συνάντησα φίλη νεότατη που έχει επιβιώσει από σοβαρή ασθένεια. Μου ανακοίνωσε πως και η αδερφή της παλεύει τώρα με το ίδιο πρόβλημα. Άρχισα να σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι σηκώνονται το πρωί, τρέχουν σαν υστερικοί να τα προλάβουν όλα, και παράλληλα δεν γνωρίζουν ότι ήδη νοσούν. Αυτή η μάταια, παγωμένη αίσθηση. Την στιγμή που μάθαινα για την απώλεια της Σοφίας, μου ανακοίνωναν κάτι που με έφερε σε αμηχανία. Σε άλλη φάση της ζωής μου θα είχα νευριάσει. Όχι πια. Λένε πως "ποτέ δεν ξέρεις πόση δύναμη έχεις μέχρι να αναγκαστείς να το μάθεις με τον πιο σκληρό τρόπο"
Ευχή για όλους μας:
Να μην χρειαστεί ποτέ να μάθουμε πόση από αυτή την δύναμη έχουμε.
Να μην νιώσουμε ποτέ πως κάποιος μας τραβάει επώδυνα το "χαλί" κάτω από τα πόδια.
Να ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβληματισμούς. Όχι προβλήματα.
(Και να αντιλαμβανόμαστε την διαφορά.)
Να κόψουμε ταχύτητα.
Να μας προσέχουμε λίγο παραπάνω και να βρούμε λίγα λεπτά μέσα στην τρέλα της μέρας να ρίχνουμε και ένα βλέμμα στον ουρανό. Πριν φτάσει η ώρα που θα τον βλέπουμε ακίνητοι από κάποιον "χλοερό τόπο".
(Καλό Σαββατοκύριακο γεμάτο υγεία.
Ψυχική και σωματική. Με τους φίλους που αγαπούμε, με τα παιδιά μας, με ωραίες γεύσεις, με ήλιο και με θάλασσα.)
Thank you guys for the hospitality.
#Time_flies_like_hell