1) ''Μπορούμε''. την πρωτη φορα που διάβασα το ονομα της ομάδας, ομολογω οτι μου αρεσε ιδιαίτερα.Πως ξεκινήσατε και πως εχετε διαχωρίσει το τι κάνει ποιός?
Η αρχική ιδέα είναι της Ξένιας Παπασταύρου το 2011 και το όνομα αντικατοπτρίζει τη στάση ζωής όλων των μελών της ομάδας, δηλαδή την νοοτροπία "αν βλέπεις κάτι γύρω σου που πιστεύεις ότι δεν είναι σωστό, μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις"! Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από την πεποίθηση ότι είναι λάθος από τη μία να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια και από την άλλη να υπάρχουν τόσοι πολλοί συνάνθρωποι μας που χρειάζονται στήριξη για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Ο διαχωρισμός των καθηκόντων είναι συνάρτηση αυτών που μπορεί και θέλει ο καθένας να κάνει. Φυσικά, όλες μας οι προσπάθειες δεν θα ήταν εφικτές χωρίς την καθημερινή συμβολή των εθελοντών μας.
2) Ειναι σίγουρο οτι λογω κρίσης, εχουμε γίνει πιο ευαίσθητοι σε κοινωνικά θέματα.Αν ολα πάνε προς το καλύτερο, πιστευετε οτι ο κόσμος θα συνεχίσει να διατηρεί την ευαισθησία του?
Καταρχήν, έχουμε ακόμα τόσο πολύ δρόμο για να επανέλθουμε οικονομικά εκεί που θεωρώ εξαιρετικά πρόωρο να συζητάμε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε από πριν. Ασφαλώς, υπάρχει μια ραγδαία άνοδος στην κοινωνική ευαισθησία και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε καθημερινά εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι αυτό το κοινωνικό σοκ που έχουμε υποστεί ως κοινωνία θα αφήσει και κάποια θετικά απομεινάρια στο μέλλον, όπως π.χ. οι αλλαγές στα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς.
3) Ποσοι ανθρωποι κατα μέσο ορο εξυπηρετούνται καθημερινά?
Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει δικτυώσει ως σήμερα πάνω από 450.000 μερίδες φαγητού και πλέον δικτυώνουμε 1.000 μερίδες την ημέρα κατά μέσο όρο. Πέρα από τους τελικούς αποδέκτες των μερίδων, που πάντα δέχονται το φαγητό ή τα τρόφιμα μέσω φορέων που συνεργαζόμαστε, υπάρχουν και αρκετά τηλεφωνήματα ανθρώπων που μας ρωτούν για να μάθουν που θα μπορούσαν βρουν βοήθεια.
4) Μπορεί οποιοσδηποτε να προσφέρει εθελοντικά το γευμα του, η την βοήθεια του σε γενικό πλαίσιο, και πως το κάνει? Το μότο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι «καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», με άλλα λόγια, ναι, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει ώστε να μειωθεί η σπατάλη φαγητού στη χώρα μας και παράλληλα να αυξηθεί η βοήθεια προς αυτούς που την έχουν ανάγκη. Μένουμε πολλές φορές έκπληκτοι από τους τόσους πολλούς τρόπους που έχουν σκεφτεί οι φίλοι μας για να συμβάλλουν στις προσπάθειες μας. Μερικούς από τους βασικούς τρόπους στήριξης μπορεί κανείς να τους βρει εδώ: http://www.boroume.gr/mporeis-na-voithiseis/
5) Αντιμετωπισατε καχυποψία στο ξεκινημα σας?ο κόσμος εχει γίνει λιγο δυσπιστος οσο καλές κι αν ειναι οι προθέσεις. Όχι, δεν αντιμετωπίσαμε καμία καχυποψία, ούτε στο ξεκίνημα, ούτε σήμερα. Αντιθέτως, έχουμε γευτεί πάρα πολύ συμπαράσταση, στήριξη, εμπιστοσύνη και αγάπη από πάρα πολλούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ούτε καν μας γνωρίζουν προσωπικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η όποια δυσπιστία ξεπερνιέται σχετικά εύκολα όταν οι προθέσεις μιας οργάνωσης είναι ξεκάθαρες, όταν είναι εμφανές τι είδους άνθρωποι είναι πίσω από μία προσπάθεια και όταν ασφαλώς υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες, δηλαδή επαγγελματισμός στο χειρισμό κάθε περίπτωσης.
6) Αν κι θα ακουστεί κάπως...να υποθέσω οτι ευχεστε να μην υπάρχετε σύντομα σαν ομάδα, με την εννοια οτι δεν θα υπάρχουν ανθρωποι που θα σας εχουν ανάγκη?
Ακριβώς, ο τελικός στόχος μας είναι η αυτοαναίρεση μας, αφού αν δεν έχουμε λόγο ύπαρξης δεν θα υπάρχει σπατάλη φαγητού γύρω μας, αλλά ούτε και άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη στήριξη όλων μας.