«Η Μητέρα Του Σκύλου», ένα έργο του Παύλου Μάτεσι, στο ρόλο της Ραραού η Δήμητρα Χατούπη σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Μια συνεργασία με δυνατά βιογραφικά και δεν σας κρύβω είχα λίγο άγχος πηγαίνοντας να συναντήσω την Δήμητρα Χατούπη στο Σύγχρονο Θέατρο. Συναντηθήκαμε λίγο πριν από την πρόβα για να μας μιλήσει γι αυτήν την συνεργασία και τον συγκεκριμένο ρόλο, έναν ρόλο που θεωρεί η ίδια πολύ σημαντικό. Είναι ένα κείμενο που έχει αγαπήσει πολύ από τότε που πρωτογράφτηκε. Ο Μάτεσις ήταν πολύ αγαπημένος της και ως άνθρωπος αλλά και ως συγγραφέας. Ο ίδιος ταυτίζει την Ραραού με την Ελλάδα. Με τον Σταύρο Τσακίρη φαντάστηκαν αυτό το κείμενο στην σημερινή Ελλάδα και αυτό τους εξιτάρισε πολύ, έτσι αποφάσισαν να το κάνουν πραγματικότητα στο Σύγχρονο Θέατρο φέτος.

“Λέγε με καλύτερα Ραραού” έλεγε η Ρουμπίνη, μεγάλη φίρμα της επιθεώρησης όπως αυτοσυστήνονταν, καθώς μην αντέχοντας την πραγματικότητα έφτιαξε έναν κόσμο γύρω της πολύ στοργικό για την ίδια, διαφορετικό, δικό της. Δεν την πλήγωνε, ζούσε απόλυτα ευτυχισμένη εκεί.

Αγαπημένο της σημείο “Ξεχνάω και να λυπηθώ. Αυτό λιγάκι με μελαγχολεί, που ξεβάφουν οι λύπες μου. Τι να κάνω.” .

Στη Ραραού την γοήτευσε το «αυθεντικό κύτταρο της , πολύ δυνατό, και σαν προσωπικότητα έχει μια συναισθηματική νοημοσύνη πολύ έντονη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όντας αυθεντικά σε μια Ελλάδα εν μέσω πολέμου την οδηγούν στην τρέλα.»

«Χωρίς επίγνωση του κόσμου που έχει δημιουργήσει. Αν είχε, θα μπορούσε να αυτοκτονήσει. Έχει όμως την επίγνωση του ανθρώπου που έχει ξεφύγει από τα όρια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σοφοί, μέσα στην ασφάλεια της έχει μια φοβερή σοφία.»

Ο Σταύρος Τσακίρης ζωντανεύει Ματεσι . Παρελθόν και παρόν γίνονται ένα σαν να είναι τώρα. Η Ραραού τότε και τώρα ζει στον δικό της χρόνο και κόσμο.

Τελικά ποια είναι η Ραραού; Είναι κάποια γνώριμη μας;

Αλήθεια αναρωτιέμαι αν ήξερε ο Μάτεσις ότι μετά από 24 χρόνια απο τότε που πρωτοκυκλόφορησε -το 1990 - η πραγματικότητα της Ελλάδος σήμερα θα θύμιζε σε αρκετά την κατοχική ή μετεμφυλιακή Ελλάδα; Η Δήμητρα Χατούπη μας απαντά σε 9 ερωτήσεις και εγώ την ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τον χρόνο της .