Για τις γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η παραμονή στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Η κακοποίηση είναι η απόλυτη μορφή άσκησης εξουσίας και ελέγχου.
Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά 30%. Στους οργανισμούς που συνεργαζόμαστε στο εξωτερικό έρχομαι σε επαφή με γυναίκες που εξομολογούνται πως νιώθουν ακόμα πιο ευάλωτες λόγω του covid-19 κι πιο ανίκανες να δράσουν άμεσα. Δεν μπορούν να πάνε σε κέντρο υποδοχής σε περίπτωση ανάγκης και φυσικά λόγω της κατάστασης τα κέντρα δεν μπορούν να δεχθούν πολλά άτομα- δεν μπορούνε να έχουν τηλεφωνική επαφή με ανθρώπους από το στενό τους οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς ''εκείνος'' είναι συνεχώς σπίτι με αποτέλεσμα εντάσεις, θυμό και ξεσπάσματα. Πολλές καταγγελίες έχουν να κάνουν με την τακτική του φόβου λόγω της επιδημίας, της απειλής για αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών αν εκείνη βγει εκτός σπιτιού και ''φέρει τον ιό μέσα'', υπήρξε ακόμα και περιστατικό νέας ιατρού που δέχτηκε σωματική βία καθώς εκείνος θεώρησε πως τον ''μόλυνε''.
Σε περίπτωση που η ζωή η δική σας είναι σε κίνδυνο καλό είναι να υπάρχει ένα Plan B όσο αυτό είναι εφικτό.
Σκεφτείτε τρόπους να ξεφύγετε από όλο αυτό και να μείνετε ασφαλείς όσο κρατήσουν τα έκτακτα μέτρα. Αναζητήστε τα μέρη εκείνα που θα μπορούσατε να πάτε σε περίπτωση ανάγκης. Αυτές τις μέρες προσέξτε -όπως όλοι- παραπάνω τον εαυτό σας. Να τρώτε και να κοιμάστε καλά. Να γυμνάζεστε όσο μπορείτε στο σπίτι. Κρατήστε μια ρουτίνα καθημερινή για να νιώθετε πιο ήρεμη.
Καθώς δεν θα μπορείτε να έρχεστε σε φυσική επαφή με άτομα από το φιλικό σας περιβάλλον, καλό είναι κα επικοινωνείτε μέσω social media και πάντα να σβήνετε τις όποιες συζητήσεις και αναζητήσεις στο ιστορικό της περιήγησης.
Η επιδημία δημιουργεί ήδη πανικό και ανασφάλεια, πόσο μάλλον σε άτομα που κινδυνεύουν μέσα στο σπίτι τους και δεν μπορούν τώρα να βγούνε από αυτό.
Σε περίπτωση που ακούσετε κάτι από διπλανό διαμέρισμα, μην διστάσετε να καλέσετε την αστυνομία.
Αν συμβαίνει σε εσάς η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 μπορεί να σας βοηθήσει. Η επικοινωνία μέσω της καμπάνιας #dontacceptit συνεχίζεται κανονικά. Οι εκδηλώσεις μας έχουν αναβληθεί λόγω ασφάλειας του κοινού, των ομιλητών και των χορηγών και θα πραγματοποιηθούν στην Ρόδο, Ιωάννινα, Αρτα, Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα στις ημερομηνίες που σύντομα θα ανακοινωθούν.

(Ζητήσαμε από τον visual artist Angelos Proestos να δημιουργήσει κάτι, με αφορμή τα επόμενα events της καμπάνιας Dontacceptit σε πόλεις εκτός Αθηνών.
Και το αποτέλεσμα μας συγκίνησε.
Δύο πρόσωπα σε ένα.
Το εικονικό και το πραγματικό.
Το πρώτο πρόσωπο δείχνει πως όλα πάνε καλά. Και το δεύτερο δείχνει την πραγματικότητα.
Ευγνώμονες που έχουμε γύρω μας τόσο εμπνευσμένους και -επί της ουσίας- ευαισθητοποιημενους ανθρώπους.
Ετοιμαζόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά που μένουν κλειστά πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Να θυμόμαστε πως ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τα ''κακώς κείμενα'' της κοινωνίας μας.)

#Μένουμε_σπίτι