Αν είσαι δημιουργικός άνθρωπος με ανησυχίες και όραμα, σίγουρα το έχεις βιώσει. Σου προτείνουν το τάδε project, το τάδε concept, πολλά υποσχόμενο, πολύ κερδοφόρο.

Στριμώχνεις στην -ήδη στριμωγμένη- ατζέντα σου ακόμα ένα ραντεβού για να συζητήσεις αυτό που μπορεί -και πραγματικά μπορεί- να είναι ενδιαφέρον.

Meetings το ένα πάνω στο άλλο, που επί της ουσίας δεν οδηγούν πουθενά.

Μια ωραία ιδέα χρειάζεται πολλά παραπάνω για να υλοποιηθεί. Για να δούμε ποιά είναι αυτά λοιπόν.

Πρώτον και βασικόν.

Το να ξέρεις ποιός σου προτείνει κάτι. Η αξιοπιστία του. Η σοβαρότητα του στον χώρο. Και κυρίως; Το αν τον βλέπεις να έχει ήδη τηρήσει στην ζωή του αυτά που υπόσχεται ως τρόπο ζωής για σένα.

Δεύτερον και επίσης βασικόν.

Το να καταλάβεις αν το θες εξίσου. Αν σου κάνει κλικ. Μπορεί να υπόσχεται χρήματα, ασφάλεια η δόξα αλλά...το θες; Και εν τέλει, μπορείς να πληρώσεις το όποιο τίμημα;

Τρίτον και -ναι- βασικότατον. 

Η μαγική λέξη που λέγεται «χρονοδιάγραμμα». Πότε ξεκινάτε; Πότε τελειώνετε αυτό που ξεκινήσατε; Ποιό είναι το plan b, c, d και ούτω καθεξής.

Τέταρτον και ιδιαίτερης σημασίας.

Ποιοί απαρτίζουν την ομάδα αυτού του πολλά υποσχόμενου project; Σου αρέσουν; Τους αρέσεις; Υπάρχει χημεία η θα μείνετε στο «οι παρέες γράφουν την ιστορία» χωρίς να γράψετε τίποτα παρά πολύτιμες χαμένες εργατο-ώρες κάπου ανάμεσα στο «θα ήθελα» και στο «θέλω»;

Και αφήνω για το τέλος τον χειρότερο εφιάλτη μου.

Το να μην έχω ποτέ - ποτέ όμως- μια ενημέρωση του γιατί δεν προχωράει αυτό το project, σε τι φάση είμαστε, ποιά είναι τα επόμενα μας βήματα και τα σχετικά. Δεν αναφέρομαι σε αργοπορημένες απαντήσεις η σε ατυχή γεγονότα- πρίν μήνες έχασα πολλά messages στο inbox μου και ήταν δύσκολο να πείσω πως όντως δεν τα έλαβα...- αλλά σε πλήρη αδιαφορία από την μεριά εκείνου που σε τραβάει δεξιά-αριστερά χωρίς να επικοινωνεί, χωρίς να σε ενημερώνει σχετικά με το γιατί άργησε να επικοινωνήσει- ανθρώπινο είναι- αφήνοντας σε να αιωρείσαι στο άπειρο των μεγάλων ιδεών, των big projects και των λαμπερών υποσχέσεων.

TIP

Aν ζούνε (!) αλλά απλά ασχολούνται με χιλιάδες άλλα πράγματα που βλέπετε πως κάνουν μέσω social media, ρωτείστε απλά «Τι γίνεται». Χωρίς καμμία διακριτικότητα, χωρίς ενοχές.

Ο χρόνος μας είναι η μόνη περιουσία που διαθέτουμε. Και όποιος την σπαταλά ανόητα, αν μη τι άλλο,μας οφείλει μια εξήγηση.