Πως ξεκίνησε  το Rouista Tzoumerka Resort; Ήταν ανάγκη που προέκυψε μέσα από την αγάπη για τον τόπο;

-Το Rouista Tzoumerka Resort είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την λειτουργία του  πριν 4 χρόνια. Η αγάπη για το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων ήταν η κινητήριος δύναμη για την ίδρυση της μονάδας.

Στην πορεία και κατά την διάρκεια υλοποίησης, το πάθος μας για το εγχείρημα  μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο.

Με στόχο ο επισκέπτης να γνωρίσει την περιοχή μέσα από τα μάτια μας και τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ορμητήριο, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τα Τζουμέρκα, μία παρθένα και ανεξερεύνητη περιοχή με ανεπιτήδευτη ομορφιά και κρυμμένα μυστικά που περιμένουν στοργικά να ανακαλυφθούν έτσι ώστε να ζήσει μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία.

Τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο τόσο μοναδικό;

-Πρώτα απ’ όλα φροντίσαμε η αρχιτεκτονική των κτιρίων να εναρμονιστεί πλήρως με το περιβάλλον αναδεικνύοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου και επιπλέον φροντίσαμε να συνδυαστούν αρμονικά η παράδοση με τις μοντέρνες ανέσεις.

Αυτό όμως που θεωρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα  είναι ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες λειτουργούμε ως οικοδεσπότες προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας η οποία περιλαμβάνει πρόγραμμα ξενάγησης στην περιοχή, πολλά θεματικά event εντός και εκτός ξενοδοχείου, και πολλές απροειδοποίητες εκπλήξεις στους επισκέπτες.

Όλα αυτά γίνονται με γνώμονα όλα τα παράπλευρα που θα αποκομίσει ο επισκέπτης  ώστε να γίνει ένα με τη φύση.

Πώς ανταποκρίνονται οι ξένοι σε αυτό; Υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από ξένους η από τους Έλληνες;

-Η περιοχή ενδείκνυται για φυσιολάτρες, περιπατητές και γι’ αυτούς που αναζητούν πραγματικά κάτι πιο εναλλακτικό και ανόθευτο,  κοντά στην ελληνική φύση!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν κάνει στροφή στους ορεινούς προορισμούς και πλέον τα Τζουμέρκα αποτελούν προτεραιότητα και είναι ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες αλλά και γι’ αυτούς που αναζητούν έναν όχι τόσο προβεβλημένο ορεινό προορισμό. 

Επιπλέον υπάρχει μια μερίδα ξένων επισκεπτών που αναζητά αυτά που προσφέρει η περιοχή των Τζουμέρκων και ολοένα αυξάνεται. 

Κατά την γνώμη σας, τι χρειάζεται για να πάει ακόμα καλύτερα ο τουρισμός στην Ελλάδα; Επιπρόσθετα κονδύλια η αλλαγή νοοτροπίας;

-Καταρχάς πιστεύω ότι πρώτα από όλα οι ίδιοι οι επαγγελματίες του τουρισμού  χρειάζεται να επιδείξουμε μεγαλύτερο επαγγελματισμό με κατάρτιση και ειδίκευση στο αντικείμενο. 

Χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών. Ήρθε η ώρα να μάθουμε να ανταγωνιζόμαστε στις υπηρεσίες και όχι στις τιμές. Να εμπλουτίσουμε το κλασσικό ελληνικό τουριστικό προϊόν και να αναβαθμίσουμε την τουριστική εμπειρία του ταξιδιώτη.

Και φυσικά επιπρόσθετα κονδύλια και διαφήμιση της Ελλάδος στο εξωτερικό ως προορισμός 4 εποχών, 365 ημέρες τον χρόνο θα βοηθούσαν και θα έδιναν την κινητήριο δύναμη που χρειάζεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Είναι πολλά περισσότερα και θα μπορούσε να αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελληνική Οικονομία όλο το χρόνο.

Σε ταξιδιώτες που έρχονται πρώτη φορά στο Βουργαρέλι, ποιά είναι τα μέρη που θα τους συστήνατε να πάνε οπωσδήποτε;

-Τα Τζουμέρκα χαρακτηρίζονται από το ανόθευτο τοπίο, την άγρια ομορφιά και την αυθεντικότητα τους. Έτσι λοιπόν και στο Βουργαρέλι ο επισκέπτης θα θαυμάσει όλα τα παραπάνω μέσα από εύκολους περιπάτους αλλά και πιο απαιτητικές πεζοπορικές διαδρομές που καταλήγουν έως και τις κορυφές των Τζουμέρκων. Θα συναντήσει άφθονες πηγές με τρεχούμενα νερά, παραδοσιακές βρύσες καθώς και τα φημισμένα ηπειρώτικα γεφύρια. Εκτός από τη φυσική ομορφιά που διαθέτει το Βουργαρέλι είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου η λεγόμενη Αγία Λαύρα της Ηπείρου, το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση του΄21 στα Τζουμέρκα και αργότερα επεκτάθηκε στην Ήπειρο. Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται το μοναδικό βυζαντινό σωζόμενο μνημείο των Τζουμέρκων , η Κόκκινη Εκκλησιά. Τέλος προτείνω επίσκεψη στο Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων, μια κοιτίδα πολιτισμού και τέχνης που εκτός των άλλων φιλοξενεί  τις φωτογραφίες του αείμνηστου Τζουμερκιώτη Κώστα Μπαλάφα.

Η πανδημία έφερε τον κλάδο του τουρισμού σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Είστε αισιόδοξη για την «επόμενη μέρα»'; Και πως κατά την γνώμη σας θα μπορούσε ο κλάδος να βγει κερδισμένος μακροπρόθεσμα μετά από μια τέτοια παγκόσμια πρόκληση;

-Η πανδημία ήταν ένα ισχυρό χαστούκι για όλους μας. Κάτι μη αναμενόμενο που σίγουρα έκανε ζημιά και έπληξε αρκετούς κλάδους και φυσικά έφερε σε επίπονη θέση τον κλάδο του τουρισμού.

Παράλληλα όμως ήταν μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να κάνουμε  ένα διάλειμμα και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Μας δόθηκε ο χρόνος για νέα στρατηγική και προετοιμασία με  σεβασμό στην υγεία και τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη. Μα περισσότερο απ’ όλα θεωρώ ότι μέσα από τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία , μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε restart στον ίδιο μας τον εαυτό, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες μας θέτοντας έτσι νέες βάσεις για το μέλλον μας.

Οι  κρίσεις κρύβουν ευκαιρίες και αν όχι τις δημιουργούμε. Ευκαιρία λοιπόν για τον κλάδο του τουρισμού να βγει κερδισμένος και αναγεννημένος υιοθετώντας ένα πιο εξατομικευμένο μοντέλο τουρισμού, το μοντέλο του slow tourism, με έμφαση στην εμπειρία και στην ποιότητα. Μια ολιστική προσέγγιση του τουρισμού με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο. 

Δοκιμάσαμε εξαιρετικές γεύσεις στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μέσα από ένα μενού που παντρεύει παράδοση και μοντέρνα γαστρονομία.
Πως γεννήθηκε το νέο αυτό project;

- Θεωρούμε ότι η γαστρονομία αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε ταξιδιού. Η Ήπειρος και συγκεκριμένα τα Τζουμέρκα διαθέτουν αγνές πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές που αποτελούν σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη.

Έτσι δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό μενού, αντάξιο της Ηπειρώτικης παράδοσής μας, επιλέγοντας ντόπιους παραγωγούς  και υλικά της περιοχής, εμπλουτίζοντας τις τοπικές συνταγές με μοντέρνες πινελιές, θέλοντας να  θυμίσουμε στους παλιούς τις αγνές, ελληνικές γεύσεις και παράλληλα να τις εξαπλώσουμε στους νεότερους και στους ξένους που μας τιμούν με την προτίμησή τους.

Αλλά η γαστρονομία του Rouista δε στέκεται μόνο στο μενού. Έχουμε πάντα μια γαστρονομική πρόταση που συνοδεύεται από θεματικά event προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία στον ταξιδιώτη.

Τι είναι για εσάς η Ηπειρος; Η έμπνευση σας, οι ιστορίες σας, το παρελθόν σας, η απλά άλλο ένα μέρος στον παγκόσμιο χάρτη;

-Η Ήπειρος της καρδιάς μας όπως συνηθίζω να λέω, πέρα από τις ρίζες μας  είναι ο τόπος που μας εμπνέει, ο τόπος που μας γαληνεύει, ο τόπος που συνδυάζει τα πάντα. Η Ήπειρος κρύβει θησαυρούς και είναι προικισμένη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να απολαύσει θάλασσα αλλά και βουνό, πόλη και χωριά, λίμνες, καταρράκτες, ποτάμια αλλά και θάλασσες. Υπάρχει πάντα κάτι να κάνεις και να δεις σε αυτή την πλευρά της Ελλάδας. Ένα ιδανικό μέρος για να ζει κανείς!

Έχει νόημα να παλεύει κάποιος και να επιχειρεί σε αυτήν την χώρα;

-Παρόλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που μπορεί να έχει το επιχειρείν στην Ελλάδα, αν κάποιος το κάνει με σχέδιο και οργάνωση και πάνω απ’ όλα με αγάπη και ομαδική δουλειά, έχει μεγάλες προοπτικές να πετύχει.

Εξάλλου η Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κομμάτι του τουρισμού έχει μια δυναμική πολύ ισχυρή και  αστείρευτες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. 

Τα επόμενα σας βήματα ποιά θα είναι; Πού θέλετε να φτάσετε;

-Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να συμβάλλουμε στο να αποτελέσει η περιοχή των Τζουμέρκων, προορισμό όλο τον χρόνο.

Να γνωρίσουν οι Έλληνες αυτή την πλευρά της Ελλάδος και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες από χώρες που δεν γνωρίζουν την περιοχή.

Αυτή η προσπάθεια μας να λειτουργήσει ως  κίνητρο και σε άλλους νέους ώστε να επιχειρήσουν στην περιοχή και να επιστρέψουν στις ρίζες τους.

Σε ότι αφορά το ξενοδοχείο στόχος μας είναι η δημιουργία περισσότερων facilities ώστε να  εμπλουτίσουμε την εμπειρία του επισκέπτη.

Ήδη κατά την διάρκεια της καραντίνας δημιουργήσαμε έναν χώρο χαράς και ευεξίας που περιλαμβάνει παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους αλλά και έναν χώρο χαλάρωσης για τους μεγαλύτερους επισκέπτες, εγκαταστάσεις μπάσκετ και πινγκ πονγκ καθώς και ένα υπαίθριο γυμναστήριο καλλισθενικού τύπου.

 

Marina Tyrologou | Hotel Co-owner.