1. Από τον Φόβο στην Αγάπη

Πάμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, 11 χρόνια πριν.

Συνειδητοποίησα (πλησιάζοντας στην 3η δεκαετία της ζωής μου) ότι τίποτα που είχα κάνει ή έκανα μέχρι εκείνη την στιγμή, δεν με γέμιζε, δεν με ικανοποιούσε, και δεν έβλεπα τον εαυτό μου να «μένω» μακροχρόνια πουθενά, σε κανένα συνηθισμένο επαγγελματικό στερεότυπο.

Δεν αγαπούσα γενικά.

Την ζωή μου, τον εαυτό μου κτλ.

Δεν «έκαιγε» τίποτα μέσα μου, καμία επιθυμία.

Απλά υπήρχα, χωρίς να απολαμβάνω την καθημερινότητα μου.

Μεγάλωσα με τον «δανεισμένο» φόβο της αλλαγής και του καινούργιου, σαν η αλλαγή να ήταν κάτι κακό, και η ζώνη ασφαλείας μου κάτι καλό, για εμένα και το μέλλον μου.

Ευτυχώς κάπου εκεί κατάλαβα ότι ο φόβος αυτός της αλλαγής και του καινούργιου, δεν ήταν δικός μου.

Τουλάχιστον, ήμουν αρκετά ώριμη για να καταλάβω ότι ζώντας έτσι, δεν βοήθησα τον εαυτό μου μέχρι τότε, να εξελιχθεί σε έναν καλύτερο, πιο γεμάτο και πιο ευτυχισμένο άνθρωπο, άρα και πιο χρήσιμο (για την ίδια, για τους άλλους και την κοινωνία).

Πήρα λοιπόν την απόφαση να αποβάλλω αυτόν τον φόβο της αλλαγής και του καινούργιου.

Πως;

Αντιμετωπίζοντας τον φυσικά, πρόσωπο με πρόσωπο.

Πρώτα αντιμετώπισα τον φόβο για τα ταξίδια.

Είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή της εξόδου / διαφυγής από την ζώνη ασφαλείας μου, τα ταξίδια.

Στο σημείο εκείνο, είχα επίσης καταλάβει πως ήθελα να χτίσω έναν καινούργιο εαυτό και να αποκτήσω νέες δεξιότητες για να διεκδικήσω μία καινούργια ζωή για τον εαυτό μου μελλοντικά.

Από το σημείο μηδέν.

Έτσι, ξεκίνησα να επενδύω τον χρόνο μου και όσα χρήματα είχα, σε 2 τομείς ταυτόχρονα:

 1. σε προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης.
 2. στην αυτοεκπαίδευση μου από το Youtube, το Google και άλλες ιντερνετικές πηγές / online μαθήματα στο πως να χτίζω Worpdress ιστοσελίδες.
 3. στο πως να τις διαχειρίζομαι και να τις προωθώ μέσω μεθόδων SEO (Search Engine Optimization).

Ήξερα μέσα μου από τότε, ότι αυτή η σχετικά νέα (τότε) εξειδίκευση στο μέλλον, το SEO, θα μου επιτρέψει να ζήσω όπως ακριβώς ονειρευόμουν, κ ας μην είχα αντίστοιχες εγχώριες επιρροές κοντά μου, δηλαδή ανθρώπους στο offline περιβάλλον μου που το έκαναν ήδη και είχαν πετύχει σε αυτό.

Τόλμησα να ονειρευτώ και να διεκδικήσω την Απόλυτη Ελευθερία στην ζωή μου.

Πως;

Με το να γίνω κυρίαρχη του εαυτού μου.

Το παραπάνω το κατάφερα μέσω της συνεχούς Προσωπικής Ανάπτυξης και της συνεχούς εκπαίδευσης μου στο SEO, το οποίο έτυχε να αγαπήσω επίσης πολύ, αλλιώς δεν θα το ακολουθούσα καν.

Από την Αγάπη των ταξιδίων στην e-Επιχειρηματικότητα

Κατά την διάρκεια των πρώτων ταξιδίων μου στο εξωτερικό, ο ίδιος ο οργανισμός μου αντιδρούσε στην αλλαγή του περιβάλλοντος, κάτι το οποίο εκδηλωνόταν μέσω ανορεξίας και ναυτίας, ειδικά τις πρώτες ημέρες.

Όταν ηρεμούσα λοιπόν, έβγαινα έξω και ξεκίνησα έτσι να γνωρίζω κόσμο, στον δρόμο, στο μετρό, στα καφέ κτλ.

Από τα πρώτα ταξίδια μου ξεκίνησα να γνωρίζω τους πρώτους digital nomads ή location independent επαγγελματίες από το εξωτερικό και είδα ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα εργασίας, στην πραγματική ζωή, όχι μόνο στον ύπνο μου.

Δεν ήταν πια ένα τρελό όνειρο.

Έτσι κατάλαβα ότι δεν ήμουν η μόνη ονειροπόλα (ή αιθεροβάμων) όπως έχω χαρακτηριστεί, γιατί είδα ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι σαν και εμένα που το έχουν ήδη καταφέρει, να ζουν και να δουλεύουν online από οπουδήποτε υπάρχει internet.

Η Βαρκελώνη, εκτός από πανέμορφη πόλη, είναι διάσημος προορισμός για ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο.

Η διεύρυνση των οριζόντων μου γνωρίζοντας άλλους ανθρώπους στο εξωτερικό που ζούσαν ήδη την ζωή που η ίδια ονειρευόμουν με έκανε να λατρέψω τα ταξίδια.

Οι ναυτίες, αποτελούν πια σκονισμένο παρελθόν.

Μόνο ΑΓΑΠΗ πλέον γιατί σε κάθε ταξίδι που κάνω, οι ορίζοντες μου διευρύνονται ακόμα περισσότερο και δημιουργώ νέες ευκαιρίες από το μηδέν.

Δημιουργώ φιλίες, κρατάω επαφές γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πως και πότε θα μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι σε κάποιον άλλον άνθρωπο ή το αντίθετο.

Ωραία τα social media και οι εικονικές φιλίες αλλα και οι επαφές από κοντά, το να περνάς χρόνο και να συνδέεσαι αληθινά με άλλους ανθρώπους offline, έχει άλλη βαρύτητα και μαγεία.

Το internet είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αλλά δεν είναι η ζωή η ίδια.

Τα ταξίδια μου δίνουν έμπνευση.

Μου επιτρέπουν να είμαι δημιουργική.

Αγαπώ να μπορώ να δημιουργώ νέες καταστάσεις από το μηδέν, κρατώντας τον εαυτό μου υπόλογο και διατηρώντας πάντα ένα "beautiful state of mind'.

Η ευκαιρία της e-επιχειρηματικότητας εμφανίστηκε στην πραγματικότητα μου, ακριβώς επειδή είχα ταξιδέψει.

Έτσι λοιπόν, μέσα από ένα ταξίδι στο εξωτερικό και τον πρώτο ψηφιακό νομά που γνώρισα και αφού έκλεινα 1 χρόνο δουλεύοντας σαν SEO Director στο καλύτερο Agency των Βαλκανίων, εμφανίστηκε η ευκαιρία να ξεκινήσω να δουλεύω μαζί με έναν γνωστό του πρώτου ψηφιακού νομά που γνώρισα ο οποίος του μίλησε για εμένα και χρειαζόταν εκείνη την περίοδο κάποιον με την ειδικότητα μου.

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στην online επιχειρηματικότητα όπου μπορούσα πλέον να έχω όλη τη ευθύνη του εαυτού μου και να κάνω τις δικές μου επιλογές όσον αφορά το από που δουλεύω, πόσο δουλεύω και με ποιους συνεργάζομαι.

Από την e-Επιχειρηματικότητα στην Ευτυχία

Από εκείνη την στιγμή που κατάφερα να διεκδικήσω την απόλυτη ελευθερία και να σηκώσω επιτυχώς το βάρος και την ευθύνη που αυτή φέρει, ζω μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή.

Μου αρέσει που κάνω αυτά που έχω επιλέξει.

Συχνά χάνω την αίσθηση του χρόνου γιατί κάνω μονο αυτά που αγαπώ και ο χρόνος τρέχει έτσι γρήγορα.

Η εργασία μου, αποτελεί ευχαρίστηση.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης που χτίζω με τους συνεργάτες και πελάτες μου, είναι επίσης ευτυχία για εμένα.

Πως αισθάνομαι την επιχειρηματικότητα

 1. Η επιχειρηματικότητα για εμένα είναι μία κανονικότητα, την αισθάνομαι ως απόλυτα φυσιολογική και δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. It feels like home.
 2. Μέσω αυτής κατάφερα να ξεκινήσω να ζω μία ζωή όπως την φαντάστηκα και ονειρεύτηκα.
 3. Η επιχειρηματικότητα ήταν (και είναι) για εμένα το όχημα που με πάει από το ένα σημείο στο επόμενο, στην ζωή μου.
 4. Είναι τρόπος έκφρασης και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την προσωπική μου εξέλιξη.
 5. Όταν το να παίρνεις αποφάσεις και υπολογισμένα ρίσκα είναι σχεδόν καθημερινή ενασχόληση, αυτό σε κάνει πιο δυνατό, πιο σοφό, πιο ατρόμητο και προσθέτει αυτοπεποίθηση.
 6. Είναι Ελευθερία και Δύναμη. Ελευθερία γιατί μου επιτρέπει να ζω την ζωή μου σύμφωνα με το δικό μου σύστημα αξιών και κανόνων και Δύναμη, γιατιί μου επιτρέπει να λέω πολλά ΟΧΙ, σε οτιδήποτε η διαίσθηση μου, μου δείχνει ότι δεν είναι για εμένα. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η Ιλιάδα, όταν λέει ότι οι μεγάλες καριέρες χτίζονται με πολλά ΟΧΙ.

Key take aways από το προσωπικό μου ταξίδι προς την επιχειρηματικότητα:

 • Για να αλλάξουμε (βελτιώσουμε) την ζωή μας σε όποιο επίπεδο, πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε εμάς τους ίδιους
 • Η αλλαγή δεν έρχεται ποτέ από τους απ'εξω, όσα λιγότερα προσδοκούμε από τους άλλους τόσο πιο ευτυχισμένη θα είναι και η ζωή μας
 • Η προσωπική εξέλιξη συμβάλλει στην επαγγελματική εξέλιξη (και αντίστροφα).
 • Η Αγάπη είναι το αντίθετο του φόβου. Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε έναν φόβο σας, κοιτώντας τον στα μάτια. Το πιθανότερο είναι να τον εξοντώσετε και να ελευθερωθείτε από αυτόν. Για εμένα, ήταν η έξοδος από την ζώνη ασφαλείας μου. Για εσάς
 • Ο φόβος μας κρατάει πίσω σε μία ψευδαίσθηση "ασφάλειας".
 • Η Αγάπη μας πάει μπροστά γιατί μας δίνει θάρρος και όρεξη για ζωή και για συνεχή εξέλιξη.
 • Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους.
 • Η επιχειρηματικότητα θέλει: 1) πολλή Αγάπη για τον Εαυτό μας, για αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε και να φερόμαστε αντίστοιχα στους άλλους ανθρώπους με σεβασμό και ενσυναίσθηση, 2) συνεχή προσωπική εξέλιξη και επαγγελματική επιμόρφωση, 3) υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, 4)  γερό στομάχι, 5) ξεκάθαρο όραμα / σκοπό και 6) ξεκάθαρο ΓΙΑΤΙ (γιατί κάνεις αυτό που κάνεις; Το κάνεις γιατί σε κάνει ευτυχισμένο η για τα χρήματα κυρίως / ή μόνο;).
 • Η επιχειρηματικότητα είτε είστε personal brand ή μεγάλη εταιρεία, θέλει σωστή ομάδα και συνεργάτες και αυτό είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε, θέτοντας τα όρια μας και κρατώντας υψηλά standards. Όσο πιο αυστηρά και υψηλά, τόσο το καλύτερο.
 • Σωστή ομάδα και συνεργάτες (για τον κάθε ένα μας) είναι αυτοί έχουν κοινά συστήματα αξιών με εμάς. Το ότι επιλέξαμε το μονοπάτι της επιχειρηματικότητας σημαίνει ότι έχουμε ένα ισχυρό σύστημα αξιών και ότι είμαστε αρκετά δυνατοί και επαρκείς να δημιουργήσουμε και να βαδίσουμε μπροστά, σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες. Οι συνεργάτες μας θα συμμερίζονται και θα πρσοθέτουν σε αυτό το σύστημα αξιών (σεβασμό, εμπιστοσύνη, έναν λόγο εγγύηση, ενσυναίσθηση, όραμα κτλ).
 • Στην εργασία μας σαν επιχειρηματίες πρέπει να απολαμβάνουμε την διαδρομή και να αγαπάμε τις διαδικασίες, όσο δύσκολες κ αν είναι κάποιες φορές. Χωρίς Αγάπη δεν καταφέρνουμε τίποτα. Δεν πάμε πουθενά καλύτερα.

Επίλογος

Όσους φόβους και αν εξοντώνουμε αντιμετωπίζοντας τους κατάματα, πάντα θα υπάρχουν και άλλοι.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην φοβάται κάτι, ακόμα και αν δυσκολεύεται να το παραδεχτεί ή να το εκφράσει.

Μετά από 11 χρόνιας προσωπικής ανάπτυξης, μπορώ να πω με μεγάλη χαρά ότι ενώ έχω ακόμα κάποιους φόβους, το να εργάζομαι και να διεκδικώ συνεχώς τα καλύτερα σε όλους τους τομείς για τον εαυτό μου και τους ανθρώπους στην ζωή μου, δεν αποτελεί έναν από αυτούς!

Αρκετά για εμένα.

Εσείς;

Πριν κοιμηθείτε το βράδυ, κάντε κάτι για εσάς.

Σκεφτείτε κάτι που λέτε στον εαυτό σας ότι θέλετε να κάνετε αλλά ο φόβος του καινούργιου και της αλλαγής, σας κρατάει πίσω.

Σκεφτείτε ποιες είναι οι πιθανές εκβάσεις, ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί;

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

 1. Τι χρειάζεται για να μεταπηδήσετε από το στάδιο του φόβου (όσοι βρίσκετε σε αυτό) στο στάδιο της Αγάπης;
 2. Με ποιον τρόπο όντας στο στάδιο όπου πλέον εκπέμπετε Αγάπη (ή καλύτερα, είστε οι ίδιοι η Αγάπη), μπορείτε να μεταπηδήσετε στο στάδιο της επιχειρηματικότητας (εάν αυτό είναι το όνειρο σας);
 3. Όταν περάσετε από αυτά τα στάδια, πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σαν έναν επιτυχημένο επιχειρηματία (εάν δεν είσαστε ήδη ένας από αυτούς);
 4. Ποιος είστε στην πιο επιτυχημένη έκβαση του βελτιωμένου σας εαυτού όσον αφορά τα επιχειρηματικά σας όνειρα;

Οι απαντήσεις είναι μόνο δικές σας (αν δεν τις έχετε ήδη ανακαλύψει).

Μόνο εσείς (μέσα σας) γνωρίζετε τις απαντήσεις και μπορείτε να γράψετε το δικό σας success / happiness story και να ζήσετε την ζωή που ονειρεύεστε.

Όσο πιο σύντομα γνωρίσετε τον εαυτό σας σε βάθος, τόσο πιο σύντομα θα πραγματοποιηθούν τα όνειρα σας.

Θερμή παράκληση: Να ονειρεύεστε και να αγαπάτε. Να μοιράζεστε τον εαυτό σας, τα πιστεύω σας, την ενέργεια σας άφοβα έτσι ώστε να προσελκύετε στην ζωή σας τους κατάλληλους συνοδοιπόρους στο ταξίδι σας. Φίλους, συνεργάτες, πελάτες, κτλ. Ο κόσμος χρειάζεται να βλέπει θαρραλέες ψυχές. Οι θαρραλέες ψυχές εμπνέουν και ενδυναμώνουν άλλους ανθρώπους που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο του (δικού τους) φόβου και της στασιμότητας.

Οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο, αρκεί να το πάρουν απόφαση και να εργάζονται μεθοδικά και ανελλιπώς για αυτόν τον σκοπό.

Σας αφήνω εδώ,

Με Αγάπη (και Δύναμη),

Ιωάννα Βαΐου

SEO Specialist - JoannaVaiou.com

Βρίσκομαι στο Linkedin.

Email: jo@joannavaiou.com