Μια γυναίκα με δυνατό γέλιο και μια άλλη με μεγάλο χαμόγελο. Ένα site γεμάτο Ελλάδα και ένα πιάτο από τις Κυκλάδες. Ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις και παραγωγοί της Ελλάδας με εξαιρετικά προϊόντα. Η Ιλιάδα Κοθρά, μας παρουσιάζει όλη την Ελλάδα μέσα από το φαγητό που μαγείρεψε για εμάς παρέα με την μαμά της Άννα. 

Words: Μαριλού Παντάκη / Συνταγή: Άννα & Ιλιάδα Κοθρά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Creative Work: Lunik.Lab

dots

Η Ιλιάδα ασχολείται με 100 διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Ταξιδεύει και ανακαλύπτει σχεδιαστές μόδας και κοσμημάτων, μικρά πανέμορφα ξενοδοχεία, ένα εξαιρετικό τυροκομείο, μια κοπέλα που συσκευάζει αλάτι σε διάφορες γεύσεις, μία μουσικό και έναν λυριτζή, έναν φωτογράφο, ένα μουσείο. Παράλληλα μπορεί να μιλάει με ένα delicatessen στο Παρίσι και ένα βιολογικό κατάστημα στο Όσλο για να τους φέρει σε επαφή με τους μικρούς μας παραγωγούς και να εξάγουν τα προϊόντα τους. Την Τρίτη θα την πάρεις τηλέφωνο και θα είναι στην Κρήτη και θα ρωτάει έναν ταξιτζή για τους παραγωγούς της περιοχής κρατόντας σημειώσεις, την Πέμπτη στο Ναύπλιο σε μια έκθεση ζωγραφικής και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για να δει από κοντά το καινούριο boutique hotel της πόλης. Η Ιλιάδα είναι πραγματικά ένα κορίτσι γεμάτο θετική ενέργεια και το έχει βάλει πείσμα να βάλει ένα κομμάτι της Ελλάδας σε κάθε χώρα. 

Όταν της ζήτησα να μας μαγειρέψει ένα φαγητό από τον τόπο της, η απάντηση ήταν κατευθείαν Ανδριώτικη φρουτάλια. Η Άνδρος είναι το νησί της, το σπίτι της και η φρουτάλια το φαγητό των παιδικών της χρόνων. Μας την μαγείρεψε παρέα με την μητέρα της Άννα, μια αρχοντική Ανδριώτισσα, ζωγράφο και αγιογράφο, χαμογελαστή και δραστήρια (μάθαμε ότι κάνει και Yoga), με την ελληνική φιλοξενία καταγεγραμμένη στο DNA της. Μας άνοιξε το σπίτι της, ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις και μας κέρασε σπιτική ρακή.