Η κλινική είχε πολύ κόσμο. Πολλές γυναίκες περιμένουν να εξεταστούν. Ποτέ δεν έχω δει τόσες πολλές στο συγκεκριμένο ιατρείο. Σκέφτομαι πως όλες έχουμε πια εμπεδώσει πως "η πρόληψη σώζει".Αλλά η αγωνία φαίνεται στα μάτια μας. Ακουμπάω νευρικά το στήθος μου. Μια κοπέλα με κοιτά έντρομη. Πιάνω την σκέψη της στο δευτερόλεπτο."Κι εσύ φοβάσαι; Κι εσύ είσαι άρρωστη;" Δε της χαμογελώ. Δεν έχω διάθεση.
Πρώτη φορά πονάω στην εξέταση.
Πρώτη φορά που νιώθω πως έχω σοβαρό λόγο να ανησυχώ.
Ο γλυκύτατος ιατρός κάνει τα πάντα να μη με πονέσει. Αλλά πρέπει. Αυτομάτως σκέφτομαι "αυτός ο πόνος δεν είναι τίποτα μπροστά στο χειρότερο."
Μια μέρα πριν τις εξετάσεις εξετάζω όλα τα δυσάρεστα ενδεχόμενα. Τα βάζω όλα κάτω και το πρώτο πράγμα που αποφασίζω να μην ξεστομίσω, είναι η φράση "Γιατί σε μένα;" "Γιατί έτσι (μου απαντώ). Συμβόλαιο με τον Θεό δεν υπέγραψες. Και ναι, αυτά συμβαίνουν. Και ναι, ήρθε η στιγμή σου."
Η δεύτερη απόφαση είναι να αποβάλλω ότι με αγχώνει. Με ότι κόστος. Με όποιο τίμημα.
Η τρίτη απόφαση είναι να συνεχίσω την ζωή μου σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Να μην επιτρέψω στα πιθανά άσχημα νέα να μου αλλάξουν την καθημερινότητα. Έχω την αίσθηση πως δεν έχω κάνει ποτέ πιο ήρεμα και ευχάριστα ραντεβού. Ξαφνικά νιώθω ήρεμη. Ξαφνικά νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτούς τους συνεργάτες. Αρνούμαι να τους μεταφέρω τον δικό μου πανικό.
Η τέταρτη απόφαση αφορά το ταξίδι στην Αφρική που θέλω να κάνω. Ανοίγω χάρτες. Σημειώνω ξενοδοχεία. Κόστη ταξιδιού. Το βάζω στην ατζέντα.
Η τώρα η ποτέ.
Τα νέα ήταν τελικά ευχάριστα. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας συμβεί κάτι τραγικό για να πάρουμε αποφάσεις.Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε επώδυνα μαθήματα για να γίνουμε καλοί μαθητές. (Ας μείνουμε στην ίδια τάξη βρε αδερφέ.)
Δεν υπάρχει λόγος να μετράμε "πόσο χρόνο έχουμε ακόμα" για να πάμε αυτό το ταξίδι. Για να αλλάξουμε επαγγελματικά πλάνα, σπίτι, σχέση.
/Να θυμάμαι : "Συμβόλαιο" δεν έχω υπογράψει....Ουδείς ποτέ υπέγραψε./
/Να θυμάμαι: Ποτέ δεν γνωρίζω τι κρύβει κάθε σπίτι, κάθε άνθρωπος που είναι σκυθρωπός. Ποτέ όμως.
Αλλά θα συνεχίσω να χαμογελώ.
(Καλά, δε παίρνω και όρκο.)
Εξεταστείτε. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα κάνετε ποτέ στον εαυτό σας.
25 Οκτωβρίου.
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για τον Καρκίνου του Στήθους.