1.'' Aelia''. Τι σημαίνει για εσάς αυτο το όνομα κι πως καταλήξατε στο να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο  concept?

-Αέλιος κατά τον Όμηρο είναι ο ήλιος, η Αέλια είναι η ενέργεια που έρχεται από τον ήλιο. Για μένα αυτό το όνομα σημαίνει φως, όπως  και το όνομα μου. Επίσης  σημαίνει ενέργεια,  δημιουργία, και φυσικά  ήλιος. Όταν λοιπόν αποφάσισα να κάνω επάγγελμα το χόμπυ μου και αυτό που αγαπώ περισσότερο,  το κόσμημα,  για ένα πράγμα ήμουν σίγουρη: ότι το νέο μου brand θα εμπεριέχει φως, δημιουργία, ενέργεια και ήλιο όποτε το Αέλια τα συνδύαζε όλα και με κάποιο τρόπο έχει άμεση σχέση με το όνομα μου.

2. Το feedback απο τις γυναίκες που αγοράζουν τις συλλογές σας? Ποιές είναι, ποιές ανάγκες τους καλύπτουν αγοράζοντας τις δικές σας δημιουργίες ?

-Τα κοσμήματα Aelia απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα με γνώμονα όμως πάντα την ιδιαιτερότητα την αγάπη για την τέχνη και το ξεχωριστό στυλ. Οι γυναίκες που αγαπούν τα κοσμήματα δεν έχουν ανάγκες, -ίσως η μόνη τους ανάγκη  αν θες είναι να προσθέσουν ξεχωριστά κομμάτια στη συλλογή τους - έχουν αγάπη για το κόσμημα και το ξεχωριστό στυλ. Το feedback που εισπράττω, και με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και ευτυχή, είναι ότι τα κοσμήματα Aelia είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, δεν περνούν ποτέ απαρατήρητα και γίνονται πάντα σημείο αναφοράς και συζήτησης. Δημιουργούν από μονά τους στυλ και προσθέτουν μια πιο ευχάριστη πινελιά ακόμη και σε ένα πολύ απλό πρωινό ντύσιμο. 

3. Η πρώτη σας ατομική έκθεση στον Πειραιά. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο τόπος?

-Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νίκαια αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ζω στον Πειραιά που αγαπώ πολύ. Αυτή   η  θάλασσα του Πειραιά που βλέπεις από παντού και που μπορείς να βρεθείς διπλά της ανά πάσα στιγμή με αναζωογονεί και είναι κάτι  που δεν το αλλάζω εύκολα. Έχω συμμετάσχει σε πολλές και σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και ετοιμάζω ήδη μια έκθεση στο Παρίσι, παρόλα αυτά  ετοιμάζοντας την πρώτη μου ατομική έκθεση στον Πειραιά  νιώθω σαν στο σπίτι μου. Νιώθω υπέροχα καθώς όλα είναι οικεία και αρμονικά. Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά άλλου η πρώτη μου ατομική έκθεση πάρα μόνο στον εδώ. Βέβαια, αυτό δεν ήταν κάτι που το είχα στο μυαλό μου καθώς μου αρέσει να αφήνω τα πράγματα να έρχονται στο σωστό χρόνο και χώρο,  χωρίς βιασύνες και άγχος. Όλα είναι εναρμονισμένα πλέον και εγώ είμαι έτοιμη για την πρώτη μου ατομική έκθεση. Τώρα πια στον Πειραιά υπάρχει ένας νέος και  πολύ όμορφος εικαστικός πολυχώρος, το Pirée που θα με φιλοξενήσει. Καθώς έχουμε και μια πιο ιδιαίτερη συνεργασία, μου έδωσε το έναυσμα να δημιουργήσω μια σειρά αποκλειστικά για το χώρο και θα μπορείτε να την βρείτε μόνο εκεί. Το Pirée   είναι ένας χώρος που μου ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία  και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.

 

4.Η νέα συλλογή που θα δούμε στον πολυχώρο Pirée, τι διαφορετικό θα έχει από τις άλλες?

-Με μεγάλη χαρά δέχθηκα τη πρόταση του Pirée  να δημιουργήσω αρχικά τα staff exclusive κοσμήματα με όλη την ιστορία της οδού Κάστορος. Και εν τέλει να δημιουργήσω μια σειρά μόνο για το Pirée με μυρωδιά από κάρβουνο και λαμαρίνα, με έντονο το στοιχείο του λιμανιού και άρωμα... γυναίκας.  

Επιχειρώ να δώσω  συγκεκριμένη φόρμα και μορφή στις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, δημιουργώντας κοσμήματα με διαφορετικά υλικά όπως μέταλλο, πέτρες, brillant, ασήμι και ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες, σε αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους και σε αναπάντεχους ρόλους ή «αποστολή», με θέμα την οδό Κάστορος και την ιστορία της.

Αφιερωμένη στις παλιές γειτονίες του Πειραιά και με αφετηρία το Pirée, παρουσιάζεται η συλλογή Pirée by Aelia Fotini Kostouli.

5. Να γυρίσουμε πίσω το ρολόι. Η δική σας ιστορία και η σχέση σας με το κόσμημα? Πως ξεκίνησε εν τέλει αυτό το δημιουργικό ταξίδι?

-Η αγάπη για το κόσμημα -και μάλιστα όσο πιο περίεργο  τόσο το καλύτερο- είναι κάτι που το είχα από μικρή. Πριν από αρκετά χρόνια ένας πολύ δικός μου άνθρωπος διέκρινε την κλίση μου σε αυτό κάτι που εγώ ακόμη δεν είχα αντιληφθεί. Μου έκανε δώρο εργαλεία και μια τεράστια παρακαταθήκη γνώσης όντας τεχνίτρια και η ίδια. Κοντά της  για αρκετά χρόνια έμαθα τεχνικές, μυστικά, κόλπα και αγάπησα το κόσμημα ακόμη περισσότερο Ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο να έχω κάτι στο μυαλό μου και μετά να το έχω στα χέρια μου . Όμως ενώ όλα αυτά ήταν για  μένα χόμπυ, μια  άλλη πολύ καλή μου φίλη - δασκάλα μου έκλεισε την πρώτη μου ερασιτεχνική συμμετοχή σε έκθεση με μια κολεκτίβα καλλιτεχνών. Μια εξαιρετική εμπειρία από όλες τις απόψεις. Εκεί μπήκε το μικρόβιο για τα καλά. Ένιωσα σαν να είμαι στο σπίτι μου σαν να είμαι ''ολόκληρη''. Βέβαια μου πήρε χρόνια να με εμπιστευθώ να νιώσω άνετα σε ένα δύσκολο κύκλο,  να τον γνωρίσω και να με γνωρίσει. Είναι ένας δύσκολος κύκλος όπου τίποτα δεν σου χαρίζεται και κρίνεσαι από την πρώτη στιγμή από τη δουλειά σου και τον χαρακτήρα σου. Είμαι λοιπόν εδώ σήμερα ευγνωμόνων για τις δυο κυρίες που μου άλλαξαν τη ζωή άλλα και για την επιλογή μου να με ακούσω και να τολμήσω να βγω στην αρένα του χώρου που λέγεται δημιουργία- πρόκληση- κόσμημα.... και όπου με πάει.....

6. Είστε αισιόδοξη στην Ελλάδα του σήμερα? Η κρίση έφερε διάκριση η αυτό τελικά είναι μια χιλιοειπωμένη φράση για να παρηγοριόμαστε?

-Είμαι από φύση μου αισιόδοξη και χαμογελαστή. Με θυμάμαι και στις πιο δύσκολες στιγμές μου  να χαμογελάω και πάντα λέω αυτό που έμαθα από τη μαμά μου: “Εχει ο Θεός, έχω και εγώ. Για να δούμε τι έχουμε να μάθουμε λοιπόν από αυτό”.

Η κρίση με έκανε αρχικά να εκτιμήσω  αυτά που  ήδη έχουμε καθώς τίποτα για τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε καν το νερό που εμείς αφήνουμε να τρέχει, για κάποιους άλλους λαούς σημαίνει 3 ώρες δρόμο. Και δεύτερον, να σκέπτομαι για πιο  λόγο ξοδεύω ακόμη και το τελευταίο μου σεντ. Οπότε προτιμώ να ξοδέψω σε ποιότητα και όχι σε ποσότητα. 

 Η κρίση είναι δεδομένη πλέον, υπάρχει και την βλέπουμε καθημερινά αλλά υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει να ξεχωρίσει  και να διακριθεί. Και αυτό το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο και τα καταφέρνει αρκετά. Αλλά όσο αφορά τη δική μου πορεία και το δικό μου αν θες επαγγελματικό άνοιγμα σε μια δύσκολη εποχή, προσπαθώ να διαφοροποιηθώ στο χώρο μένοντας πίστη στη δίκη μου οπτική – του να τολμώ μεγάλες και περίεργες φόρμες. Προσπαθώ πάντα να έχω καλή ποιότητα  και σχέδια που να με εκφράζουν απόλυτα,. Και ναι, πιστεύω στις διακρίσεις της κρίσης. 

7.Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε κάποιο κομμάτι απο όλες τις συλλογές Aelia, ποιό θα ήταν αυτό και γιατί?

-Αγαπώ όλα μου τα κοσμήματα και κατά καιρούς φοράω πολύ συγκεκριμένα κομμάτια, αλλά αυτό που  ξεχωρίζω είναι το  Quadrants με θέμα τη Γη. Το αγαπώ σε όλες του τις μορφές είτε είναι κολιέ ή σκουλαρίκια αν και έχω μεγάλη αδυναμία στα δαχτυλίδια. Ήταν μια πρόκληση για μένα να δημιουργήσω κάτι τόσο ιδιαίτερο και chic άλλα και συνάμα διαφορετικό, εντυπωσιακό, δυναμικό, και μοναδικό κόσμημα. 

8. Τι είναι για εσάς η ευτυχία? 

-Ευτυχία .... χαίρομαι πολύ με αυτήν την ερώτηση. Από δεκαοκτώ χρόνων αναρωτιέμαι πως είναι να είναι κάποιος πραγματικά ευτυχισμένος και όχι για μια στιγμή, άλλα αυτό να έχει και  διάρκεια, αν και πιστεύω στις πολύ μικρές ευτυχισμένες στιγμές. Άλλωστε όλα είναι στιγμές. 

Πάντα την έψαχνα έξω από μένα ..... έφτασα λοιπόν να καταλάβω ότι ευτυχία είναι να είσαι  στο κέντρο σου, να κάνεις αυτό που αγαπάς με όλο σου το είναι. Ευτυχία είναι να μην μένεις σε στιγμές με  μικρούς ανθρώπους, αυτά να τα προσπερνάς και να τα κρατάς σαν γνώση. Να δίνεις απλόχερα αγάπη χωρίς προσδοκίες, να ζείς και να  χαίρεσαι τις μικρές καθημερινές στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους, να είσαι ευγνωμόνων για όλα όσα έχεις και όλα όσα  έρχονται στη ζωή σου. Να ρισκάρεις και να δημιουργείς εκεί που όλοι και  όλα σου λένε ''μη'' , να προσέχεις τον εαυτό σου πιο πολύ από τους άλλους, ακόμη και αν τους αγαπάς, να ξέρεις ποιος είσαι και που είσαι κάθε φορά.  Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε το κλειδί για όλα όσα έχουμε ή θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας,  Η  Ευτυχία δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα,  είναι στάση ζωής για μένα.  

9. Ερώτηση κλισέ, αλλά χρειάζομαι απάντηση. Οι δικές σας πηγές έμπνευσης .......?

-Οι δικές μου πήγες έμπνευσης μπορεί να είναι το οτιδήποτε: μια λέξη, ένα τοπίο, μια συζήτηση, ένα υλικό,  ένα συναίσθημα.   Η  συλλογή με θέμα το σύμπαν που παρουσίασα φέτος μου  δημιουργήθηκε αρχικά  σαν εικόνα μια βραδιά σε ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί, σε ένα σημείο του πολύ απομακρυσμένο από την βοή της Χώρας. Κοιτώντας τον ουρανό ένιωσα μια απίστευτη γαλήνη. Ο ουρανός ήταν γεμάτος αστέρια- άλλα πιο φωτεινά άλλα λιγότερο, άλλα μικρά άλλα μεγάλα. Είχε μια απίστευτη αρμονία, ησυχία, και δύναμη, αυτή η στιγμή  ήταν μια πηγή έμπνευσης για μένα: να απαντήσω με το επόμενο  βήμα  στη συλλογή της Γης, δημιουργώντας ως ένα διάλογο μεταξύ τους, το Σύμπαν. 

10. Το δικό σας ''οξυγόνο'' ? 

-Το δικό μου οξυγόνο είναι οι προκλήσεις. Μου αρέσει κάθε φορά να σχεδιάζω ένα project, μια έκθεση. Να δημιουργώ κάτι καινούργιο ή να εξελίσσω αυτό που ήδη δουλεύω. Μου αρέσει κάθε φορά να παρουσιάζω κάτι νέο και αυτό το θεωρώ ως πρόκληση καθώς με κάνει αισθάνομαι πιο ζωντανή. Η σειρά που θα παρουσιαστεί στο Pirée σε λίγες μέρες είναι μια  μένα μια νέα σειρά  πρόκληση, με κάρβουνο, brilliant, λαμαρίνα, ασήμι,  με  άρωμα λιμανιού και γυναίκας. Είμαι ευγνώμων γιατί δημιουργικά ανακάλυψα νέα υλικά και ταξίδεψα πέραν ακόμη και της δικής μου φαντασίας. Αυτό για μένα είναι ΟΞΥΓΟΝΟ.