Η Νίνα Καλούτσα, απόφοιτη του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι Μόσχας, με μάστερ Καλών Τεχνών, υψίφωνος και καθηγήτρια κλασσικού και σύγχρονου τραγουδιού, ειδικός φωνής. Την συνάντησα στο Belle Amie, στον Πειραιά, με αφορμή το εργαστήρι που ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, με τίτλο: “ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ”

Από την αγάπη για τη φωνή μελέτησε πάνω σε αυτήν και πέρα από την όπερα, μελέτησε τα ενεργειακά κέντρα και το τρόπο που αυτά είτε είναι μπλοκαρισμένα ή ισορροπημένα, και το πως αυτό επιδρά στην φωνή.

Ο τρόπος που αναπνέουμε και ο τρόπος που μιλάμε, δίνει μηνύματα της ψυχικής διάθεσης που βρισκόμαστε, δείχνει που έχουμε κολλήσει και πόσο απελευθερωμένοι είμαστε. Γιατί όλα επιδρούν στη φωνή. Θα έχετε προσέξει το πως αλλάζει η φωνή μας ανάλογα με το συναίσθημα μας. Εγώ τουλάχιστον το έχω παρατηρήσει αρκετές φορές. Επιδρά στον τρόπο που φερόμαστε, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε καταστάσεις, κάποιες φορές μας προδίδει, χαρακτηρίζει απόλυτα την ίδια μας τη ζωή. Η φωνή είναι το σώμα μας, είναι αναπνοή, και η σωστή αναπνοή αντλείται από βαθιά και είναι ροή ενέργειας. Όλοι έχουμε γεννηθεί με υγιή φωνή που με τα χρόνια χάνεται ή αλλάζει - άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο.

Με μότο της το “Δώσε φωνή στη φωνή σου” και μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήρι, η Νίνα Καλούτσα θα δώσει το έναυσμα σε όλους μας ώστε να έχουμε αρμονία στη φωνή μας και κατ' επέκταση στη ψυχή, αλλά και σε όλες τις πτυχές της ζωής μας είτε είναι επαγγελματικές είτε πολύ προσωπικές.

Η φωνή είναι ένα εργαλείο για τους επαγγελματίες, αλλά για όλους μας είναι μορφή έκφρασης και ας μη ξεχνάμε, μας προδίδει που και που. Μπορούμε να έχουμε μια φωνή γεμάτη αυτοπεποίθηση, μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στις φωνητικές χορδές και στο λαιμό μας, να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας, να δούμε ίσως πράγματα που δεν φανταζόμαστε ποτέ ότι η φωνή μας λέει. Γιατί η φωνή μας λέει πολλά καθώς καθρεφτίζει τον εσωτερικό μας κόσμο. Αυτά και άλλα πολλά που θα μας πει η Νίνα Καλούτσα απαντώντας στις 8 ερωτήσεις μας, αλλά και από τις 15 Νοεμβρίου έως και τον Ιούνιο στο ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη.

 

1. Η φωνή είναι ο καθρέπτης της ψυχής; Ο τρόπος που μιλάει κάποιος και το ηχόχρωμα δίνει πληροφορίες και αποκαλύπτει το ποιος είναι;

Η φωνή είναι το βαρόμετρο της ψυχικής διάθεσης ή της διάθεσης εκείνης στην οποία έχει κάποιος «μόνιμα κολλήσει». Με άλλα λόγια η χροιά, ο όγκος, η έκταση κ.ά. χαρακτηριστικά της φωνής δίνουν πληροφορίες για το αν κάποιος νοιώθει εσωτερική γαλήνη, αυτοπεποίθηση, σταθερότητα στη ζωή του ή βιώνει συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, φόβου, ανασφάλειας κλπ. Επί παραδείγματι μία φωνή που βραχνιάζει εύκολα μπορεί να σημαίνει ότι εκτός από ερεθισμένες φωνητικές χορδές υπάρχει ανομολόγητη ερεθισμένη ψυχική διάθεση. Η βραχνάδα δείχνει ότι η φωνή προέρχεται από την περιοχή του κεφαλιού, και όχι από την κοιλιά ή την καρδιά. Ο ιδιοκτήτης της λοιπόν δεν υποστηρίζει τα λεγόμενά του με ολόκληρο το είναι του.

2. Φωνές πολλές και διαφορετικές: ήρεμη, απειλητική, έντονη, άτονη, ναζιάρα, παθιάρικη, ανιαρή.... Τι είναι αυτό που προσδιορίζει τι είδους φωνή έχουμε; γεννιέσαι με αυτήν ή είναι κάτι που δημιουργείται από τον χαρακτήρα μας, τα βιώματά μας ή τα τραύματα μας;

Ο κάθε υγιής άνθρωπος από τη γέννησή του είναι προορισμένος να μιλά με υγιή φωνή, η οποία έχει τη δική της ταυτότητα. Όμως σε πολλούς ανθρώπους στην πορεία των ετών η φωνή χάνει αρκετά χαρακτηριστικά της, ανάλογα με τα βιώματά τους. Το σώμα κλείνει σταδιακά και η αναπνοή γίνεται όλο και πιο ρηχή. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του άγχους, αλλά και άλλων παραγόντων. Έτσι έρχονται σε μένα άνθρωποι που νοιώθουν ότι δεν εισακούγονται ή που σπάει η φωνή τους στην διάρκεια της ομιλίας τους, ή μιλούν μονότονα ή δεν έχουν ένταση και πολλά άλλα.

3. Έχετε πει ότι «όταν κατέχεις την αναπνοή σου κάνεις δεν μπορεί να κλέψει την ειρήνη σου». Πείτε μας τι εννοείτε με αυτή τη φράση.

Το μυστικό για την πλήρη φωνητική έκφραση κάθε ανθρώπου είναι οι ασκήσεις αναπνοής. Η κατάλληλη αναπνευστική άσκηση -όπως μας διδάσκουν στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, μπορεί ακόμη και να γιατρέψει από ασθένειες. Η εξάσκηση στην βαθιά διαφραγματική αναπνοή έχει τεράστια οφέλη για τον άνθρωπο σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Έρευνες δεκαετιών το έχουν αποδείξει. Αν αλλάξει κάποιος τον τρόπο που αναπνέει, αλλάζει ζωή. Δεν θα πω όμως περισσότερα εδώ. Το θέμα είναι μεγάλο.

4. Για τέταρτο χρόνο φέτος κάνετε το εργαστήρι ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Βοηθάτε τους συμμετέχοντες να κουρδίσουν τη φωνή τους, δηλαδή να ηχεί η φωνή με μεγαλύτερο όγκο και εκφραστικότητα και εντέλει να επικοινωνούν καλύτερα. Πείτε μας σε τι ηλικίες απευθύνεστε και πως μπορεί να αλλάξει την ζωή μας η αλλαγή της φωνής μας.

Εργάζομαι με ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στο προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον τους μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής. Οποιοσδήποτε ενήλικος από 18 ετών και πάνω μπορεί να το παρακολουθήσει.

Θα το πω και διαφορετικά:

Ο λαιμός αποτελεί το κέντρο έκφρασης και βρίσκεται ανάμεσα στο νου και την καρδιά. Όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε νου και καρδιά, δηλαδή ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, τότε η φωνή ηχεί πλήρης και εκφράζει όλο της το δυναμικό. Βοηθώ να επανέλθει η ισορροπία στη φωνή και την ομιλία και έτσι ο άνθρωπος να αποκτήσει καλύτερη σύνδεση και επικοινωνία με τους γύρω του.Η φωνή είναι στην ουσία μέρος της ενέργειας μας και δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με εμάς και τον τρόπο που επικοινωνούμε.Βελτιώνοντας την ποιότητα της φωνής μας δεν αυξάνεται μόνο η γοητεία και η επιρροή μας, αλλά κυρίως βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας στους τομείς που επιθυμούμε! 

5. Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να βελτιώσει, ή να αλλάξει τη φωνή του, και σε τι βαθμό μπορούν να γίνουν αλλαγές;

Οι αλλαγές που μπορεί να πετύχει κάποιος είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτώνται από το κατά πόσο δεσμεύεται να κάνει αυτά που θα πω σε καθημερινή βάση. Πόσο πολύ θέλει να αλλάξει τη φωνή του και κατ΄επέκταση τη ζωή του στους τομείς που η φωνή του τον αδικεί; Το εργαστήριο είναι βιωματικό και ολοκληρώνεται σε 6 συναντήσεις. Ουσιαστικά είναι μία καλή εισαγωγή και αφορμή για συνειδητοποιήσεις. Το φωνητικό μας όργανο βρίσκεται στο ίδιο μας το σώμα και χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο σώμα για να υπάρχει βελτίωση της φωνής.

6. Είχα πάντα την απορία αν τραγουδιστής γεννιέσαι ή γίνεσαι και θα ήθελα την άποψή σας πάνω σε αυτό.

Πιστεύω ότι ο Θεός μοιράζει σε κάθε άνθρωπο διαφορετικά ταλέντα από την γέννησή του. Άλλα είναι πιο προφανή και άλλα πιο «κρυμμένα». Ο κάθε άνθρωπος έχει κάποια χαρίσματα και μπορεί εν δυνάμει να κατακτήσει κορυφές. Όμως στον πραγματικό κόσμο πετυχαίνουν αυτοί, οι οποίοι έχουν κατά την ταπεινή μου άποψη δύο και μοναδικά χαρακτηριστικά και σε συγκεκριμένη ποσόστωση: 80% ψυχολογία και 20% τεχνική.

7. Όταν πάσχει ο λαιμός που είναι το κέντρο έκφρασής μας, πως μπορείτε να καταλάβετε αν είναι κάτι οργανικό ή κάτι ψυχικό;

Πιστεύω ότι προβλήματα στη φωνή και τον λαιμό βιώνουν αυτοί που διαρκώς προσποιούνται στη ζωή τους:

-Προσποιούνται ότι είναι ευχαριστημένοι, ενώ δεν είναι.

-Προσποιούνται ότι είναι καλά, ενώ μέσα τους επιθυμούν άλλα.

-Προσποιούνται ότι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, ενώ δεν είναι.

-Εντέλει προσποιούνται ότι ζουν σε αφθονία, ενώ ζουν σε έλλειψη.

Δηλαδή σε ένα βαθύ εσωτερικό επίπεδο υπάρχει δυσαρμονία και η «εσωτερική φωνή» του ανθρώπου διαφωνεί με τα λεγόμενά του με αποτέλεσμα να πάσχει το κέντρο του λαιμού.

8. Έχετε αποφοιτήσει από το Ωδείο Τσαϊκόφσκι Μόσχας, με μάστερ Καλών Τεχνών, είστε υψίφωνος και καθηγήτρια κλασσικού και σύγχρονου τραγουδιού. Το εργαστήριό σας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, βοηθάει κάποιον να κατανοήσει πτυχές του εαυτού του με αφορμή την βελτίωση της φωνής του. Τι ανταπόκριση έχει αυτό στον κόσμο;

Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τρεις φορές τη φετινή σεζόν. Το πρώτο ραντεβού μας είναι το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και άλλα πέντε Σάββατα στις 12 το μεσημέρι. Συνολικά έξι συναντήσεις το κάθε εργαστήριο. Με το τέλος της σεζόν θα έχουν ολοκληρωθεί εννέα εργαστήρια σε διάρκεια τεσσάρων ετών.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Πολλοί από τους συμμετέχοντες το παρακολουθούν ξανά και ξανά. Κάθε φορά προσθέτω νέα στοιχεία και με μεγάλη χαρά βλέπω να μεταμορφώνεται η ζωή πολλών από τους συμμετέχοντες, διότι η φωνή τους αποκτά ταυτότητα, σταθερότητα, αυτοπεποίθηση, ευθύτητα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

Άλλωστε το μότο μας είναι: ΔΩΣΕ ΦΩΝΗ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ.

Ευχαριστώ πολύ την Νίνα Καλούτσα για τον χρόνο της, για όλα όσα μοιράσθηκε μαζί μου, για μια συζήτηση εκ βαθέων αληθινή σε απόλυτη αρμονία και ηρεμία, ένα όμορφο απόγευμα γεμάτο με φωνή.

(Ευχαριστούμε την φωτογράφο  Katerina Gkioni).