Η Χριστίνα και ο Κωνσταντίνος Στριμπάκος είναι γεννημένοι στην Μεσσηνιακή γη και όλη τους η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ελαιώνες και τη φύση. Θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια να παίζουν στους ελαιώνες γεμάτα με εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις από παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό έφτανε νομίζω για να πάρουν την απόφαση και να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, αλλά με πιο σύγχρονες μεθόδους. Η κρίση λειτούργησε σαν νοητική ενέργεια για να αποφασίσουν και να επιλέξουν να ασχοληθούν με τον πλούτο που διαθέτει η πατρίδα μας, το ελαιόλαδο. Παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας λάδι LIÁ Premium Olive Oil. Εστιάζουν στη ποιότητα και έχουν καταφέρει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικό προϊόν. Kαι το λέω αυτό γιατί εννοείται ότι το έχω ήδη δοκιμάσει και είμαι πλέον φαν, ένα brand που ήδη βρίσκεται σε επιλεγμένα ντελικατέσεν στο εξωτερικό.

Το LIÁ Premium Olive Oil, το δοκίμασα για πρώτη φόρα όταν συνάντησα την Χριστίνα Στριμπάκου στο Galaxy Restaurant & Bar του Hilton Αθηνών, ένας από τους επιλεγμένους χώρους της Αθήνας όπoυ βρίσκεται το ελαιόλαδο LIA. Εκεί λοιπόν σε αυτόν τον υπέροχο χώρο με την καταπληκτική θέα, τη γεύση και την μυρωδιά του LIA, η Χριστίνα μας μίλησε για όλα. Θεωρεί το ελαιόλαδο πολιτιστικό στοιχείο, συνδεδεμένο με την Ελληνική κουλτούρα, μας μιλάει για την αρχαία Ελλάδα και τον τρόπο που η ελιά από μια ρίζα και ένα σύμβολο έγινε λάδι, τροφή, αρωματοθεραπεία, ζωγραφική, τοιχογραφία, εμπόριο, γραφή, ευημερία, παιδεία, και πολιτισμός. Η σωστή τροφή είναι υγεία και η υγεία είναι πολιτισμός. Πρέπει να το μάθουμε στα παιδιά μας, αυτά είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Πιστεύει ότι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να τρέφονται φυσικά και επίσης να γνωρίζουν τον παραγωγό, Πάνω σε αυτήν την ιδέα αποφάσισαν να συνεχίσουν την παράδοση του να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας φυσικό extra παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και να μπορούν να ξεναγήσουν όλους τους συνειδητοποιημένους καταναλωτες. Μας μιλάει για τα όνειρα της που έγιναν πραγματικότητα. Ο τρόπος είναι απλός, μόνο με δράση και δουλειά. Με τη σκέψη στο μέλλον, μου έδωσε την εντύπωση μιας γυναίκας που έχει σκοπό της να πραγματοποιήσει πολλά από τα όνειρα της με την εξής απλή συνταγή : δράση δράση δράση .Με ιδιαίτερη έμφαση στο εξαιρετικής ποιότητας προϊόν τους, δεν διστάζουν να δημιουργήσουν και μια φιάλη που εγώ θεωρώ έργο τέχνης, υψηλής αισθητικής. Η εκδοχή της παλιάς μυλόπετρας και οι πολιτιστικές αναφορές στην αρχαία Ελλάδα συνοδεύουν το ελαιόλαδο LIÁ και το συνδέουν με την πολιτιστική κληρονομιά μας. Μια “ψαγμένη” φιάλη που μετά μπορείτε ακόμη και να στολίσετε.

Δεν θα άφηνε τη υπέροχη Μεσσηνία, την “Τοσκάνη της Ελλάδας” για καμιά μεγαλούπολη στη Γη. Θεωρεί τη ζωή μια σπείρα που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και η καθημερινή επαφή με τη φύση είναι για την ίδια αρμονία. Με σεβασμό και αγάπη για τη γη, για τη δική της γη, έτσι όπως την έχει μέσα στο μυαλό της, προχωράει και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο.

Η μεσσηνιακή γη και το Το LIÁ Premium Olive Oil σε 7 ερωτήσεις από την Χριστίνα Στριμπάκου :

 

1. Πιστεύεις ότι η ελιά και κατ'επέκταση το ελαιόλαδο αποτελούν κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού. Πες μας τον συλλογισμό σου.

Αναμφίβολα ναι. Έχω σπουδάσει Ιταλική Γλώσσα και Ιστορία της Τέχνης και γενικά τα ενδιαφέροντα μου έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό. Άλλα δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον πολιτισμό που υπάρχει γύρω μου. Έτσι θεωρώ ότι η ενασχόληση μου και η δημιουργία του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου LIÁ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό του τόπου μου  και της χώρας μας. 

Το ελαιόλαδο αποτελεί για εμάς ένα πολιτιστικό στοιχείο. Στην Ελλάδα αν κοιτάξεις πίσω στην Ιστορία σε όλα τα μεγάλα κέντρα πολιτισμού της αρχαιότητας το ελαιόλαδο, από την καλλιέργεια έως το εμπόριο του αλλά και η θεραπευτική, καλλωπιστική, καλλιτεχνική  και οικιακή χρήση είχε την πρώτη θέση.  

 

2. Οικογενειακή υπόθεση.  Η ελιά  είναι ριζωμένη μέσα σας, ακολουθείται την παράδοση και ταυτόχρονα χρησιμοποιείται σημερινή τεχνογνωσία.  Πως συνδυάζονται αυτά;

Οι γονείς μας ξεκίνησαν με 19 ελαιόδεντρα που κληρονόμησαν από τον παππού  μας και με αγάπη, μεράκι αλλά και σκληρή δουλειά, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν όμορφο ελαιώνα … Εγώ και ο αδελφός μου στην πιο τρυφερή ηλικία μας χανόμαστε μέσα στα δέντρα, παίζοντας. Έτσι η ζωή μας είναι γεμάτη από εικόνες που η πραγματικότητα και η φαντασία μας δημιουργούν καθημερινά με αφορμή το δέντρο της ελιάς και την γεύση του λαδιού. Η γη μας είναι μαγική. 

Ο Κωνσταντίνος είναι φυσιλάτρης και έχει πάνω από 10 χρόνια εξιδικευμένη ενασχόληση με την καλλιέργεια.  Θεωρώ ότι η πρόκληση τώρα για μας έγκειται στο να δώσουμε αυτό το αρμονικό συνταίριασμα μεταξύ παρελθόντος , παρόντος και μέλλοντος μέσω ενός φυσικού προϊόντος, σφραγισμένο σε αυτό το λευκό μπουκάλι υψηλής αισθητικής.

 

3. Το 70% της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα είναι έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, τυχαίο δεν νομίζω. Τι σημαίνει έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, και τι είναι το Lia premium olive oil ;    

To Ελληνικό ελαιόλαδο όντως κατέχει την πρώτη θέση στην ποιότητα αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι γνωστό στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό. Το στοίχημα για εμάς , και για όλα τα υπόλοιπα εξίσου επιτυχημένα εγχειρήματα Καλλιεργητών που υπάρχουν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια,  είναι να κερδίσουμε έδαφος από το χαμένο χρόνο και να καταφέρουμε να κάνουμε Brand το ελληνικό ελαιόλαδο. Πρέπει να εργαστούμε με επαγγελματισμό και συνέπεια για να καταφέρουμε να καθιερώσουμε στα high delicatessen, τομέα made in Greece και εκεί να βρίσκονται όλα τα Ελληνικά Προιόντα εξαιρετικής ποιότητας, όπως έχουν κάνει χρόνια τώρα οι γείτονες μας Ιταλοί.  

Εξαιρετικής ποιότητας Ελαιόλαδο είναι η κατηγορία του  ελαιολάδου, από διεθνείς σταθερές,  που διαχωρίζουν τον τρόπο παραγωγής, το βαθμό της οξύτητας και βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι ειδικοί γευσιγνώστες ανιχνεύουν τη γεύση του ελαιολάδου. Τα χαρακτηριστικά αυτά (γεύση και άρωμα), αποτελούν τις δειγματοληπτικές σταθερές που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την αξιολόγηση και την ποιοτική κατάταξη του προϊόντος.

Οι ελαιώνες μας βρίσκονται στη Μεσσηνία, αυτό τα λέει όλα. Αναμφίβολα , καθώς   επιστημονικά απόδειγμένο, είναι η περιοχή όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της είναι εξαιρετικό παρθένο και με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.   

 

4. Πίσω από αυτό το επιτυχημένο brand είναι  ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα, που ειδικεύεται ο καθένας σας;  Λευκό αδιαφανές μπουκάλι σαν ένα έργο τέχνης, μπουκάλι με υψηλή αισθητική.  Σε περιεχόμενο υψηλής ποιότητα όπως το ελαιόλαδο Lia αλλά και γενικότερα έχει σημασία ή συσκευασία και το λογότυπο;

Ο Κωνσταντίνος, ασχολείται με την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου. Εγώ εχω  αναλάβει τα θέματα marketing, πωλήσεων και επικοινωνίας. Την ομάδα συμπληρώνει ο Δημήτρης Ντρούλιας που ασχολείται με τα θέματα ελέγχου ποιότητας, τυποποίησης και μεταφοράς του προϊόντος.

Ασφαλώς υπάρχει και ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών όπως σύχρονο τυποποιητήριο και ελαιοτριβείο, συνεργάτες που έχουν επενδύσει στην δουλειά τους και μας στηρίζουν με αγάπη και ενθουσιασμό. 

Το σχήμα της φιάλης έχει πολιτιστικές αναφορές στα δοχεία ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Αυτό το διακριτικό χαρακτηριστικό συνδέει το ελαιόλαδο LIÁ με την πολιτιστική κληρονομιά μας. Η συσκευασία είναι πολύ σύγχρονη και κομψή αλλά παράλληλα πλούσια σε παράδοση και πολιτιστική ιστορία όπως επίσης και το σύγχρονο λογότυπο που απεικονίζει την παλιά μυλόπετρα, τον παραδοσιακό τρόπο που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή του ελαιολάδου. Όλα αυτά βέβαια πραγματοποήθηκαν με το ταλέντο και την επιτυχημένη μας συνεργασία με τους BOB Studio.Βέβαια το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα παραμένει η ποιότητα. Οι καταναλώτες μας είναι εξαιρετικά απαιτητικοί  στο θέματα της ποιότητας και της γεύσης.

 

5. Διαπιστώνουμε τελευταία μια στροφή στην ενασχόληση με τη φύση και της οικογενειακές επιχειρήσεις, μήπως ωρίμασε η ανάγκη να προωθήσουμε την Ελληνική θαυματουργή γη και κατ'επέκταση την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό; 

Μακάρι να συμβεί αυτό που περιγράφετε.  Μακάρι ο νέος κόσμος να αφήσει τα μίζερα αστικά κέντρα και να γυρίσει στις ρίζες του, να ασχοληθεί με  τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο φυσικό τους περιβάλλον. Η παραγωγή και το επιχειρείν  χρειάζεται σοβαρή δουλειά και όχι προχειρότητες.  Η Ελληνική γή είναι θαυματουργή και δίνει εμπνευση, όμως θέλει εργατικότητα, επαγγελματισμό, συνέπεια ένα σωρό διαφορετικά ταλέντα και συνεργασίες για  να πετύχει η εξωστρέφεια στην οποία αναφέρεστε. 

 

6. Όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, με σπουδές  στην Ιστορία της τέχνης και στην Ιταλική κουλτούρα.  Τελειώνοντας τις σπουδές σου επιστρέφεις ξανά στη γενέτειρα σου τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, και βάζεις στόχο να αναδείξεις τη οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον Κωνσταντίνο. Το Lia είναι πλέον ένα επιτυχημένο brand στο εξωτερικό.  Συμμετείχες στο TedxMonemvasia “επανέκτησε την ταυτότητα σου” (Technology Entertainment Design)  ως ομιλήτρια, και στο Orange Grove που διοργανώθηκε απο την Ολλάνδική πρεσβεία στην Ελλάδα.. Μίλησέ μας για τα όνειρα σου που έγιναν πραγματικότητα, αλλά και για την δυνατότητα που σου  έχει δωθεί  να “μυήσεις” ανθρώπους που επισκέπτονται την χώρα μας στην κουλτούρα του Μεσσηνιακού ελαιολάδου ως υπεύθυνη σε δρώμενα γευσιγνωσίας σε ένα από τα μεγαλύτερα luxury Resort της περιοχής σας.

Όλη η ζωή είναι σαν μια σπείρα, διαρκή εξέλιξη, Η επιλογή μας είναι να ζήσουμε φυσικά. Οι γονείς μας, έλεγαν πάντα πως ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή μας να το κάνουμε με εντιμότητα. Με ενθουσιάζει η εντιμότητα στους ανθρώπους και η αλήθεια που αποπνέουν σε ό,τι κάνουν ειδικά όταν στοχεύουν στο να το κάνουν να διαρκέσει. Με ένθουσίαζουν οι άνθρωποι που αγαπούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Οι άνθρωποι που πορεύονται στη ζωή χωρίς να εκφράζουν συνεχώς την δυσαρέσκειά τους για τα  προβλήματα. Ως αποτέλεσμα της επαφής μας με τη φύση που μας κάνει να νιώθουμε σε απόλυτη αρμονία με τους αρχέγονους ρυθμούς της, αποφάσισαμε να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε το πολύτιμο αγαθό μας, το ελαιόλαδο LIA.

Έχουμε επιλέξει να οργανώσουμε την παραδοσιακή μας επιχειρηση με συγχρονο τρόπο και  για αυτό συμμετέχουμε στο Orange Grove, το καινοτόμο project της Ολλανδικής Πρεσβείας . Ίσως να μην είναι πολύ συνηθισμένο για μια παραδοσιακή επιχείρηση να συμμετέχει σε μια θερμοκοιτίδα αλλά νιώθουμε ότι ανήκουμε στην νέα γενιά ελλήνων επιχειρηματιών που χρησιμοποιεί νέους κι ανοιχτούς τρόπους προσέγγισης ώστε να ξαναζήσει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας και να διεκδικήσουμε μια δυναμική θέση στην παγκόσμια αγορά .

Για το λόγο αυτό είμαστε σε εγρήγορση, χτίζουμε γερές βάσεις , κάνουμε σταθερά βήματα, στοχεύουμε και καινοτομούμε εμπνεόμενοι από αξίες όπως η  ειλικρίνεια, η συνέπεια, η εργατικότητα και πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα έχουμε καλά συνδυάσει με την συγχρονη επιχειρηματικότητα.

Μου αρέσει η έκφραση που χρησιμοποιησατε “μύηση” στο Μεσσηνιακό Ελαιολαδο. Το έχω ξαναπεί , η Μεσσηνία είναι η “Τοσκάνη της Ελλάδας” έχει πολλά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και εμπειρίες να προσφέρει. Στα event μου μιλάω για όλες αυτές τις γευστικές και πολιτιστικές αξίες αυτού του τόπου. Τα άτομα στα οποία παρουσιάζω το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο, είναι γνώστες. Χαίρομαι που στο τέλος κάθε event με ευχαριστούν και μου λένε ότι την επόμενη φορά που θα πάνε σε ένα ντελικατεσσεν στη χώρα τους θα ζήτησουν ένα Μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Έτσι βάζω με την δίκή μου ενέργεια και έμπνευση ένα λιθαράκι στο Made in Greece . 

 

7. Μεγάλωσες στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και από επιλογή σου ζεις πλέον εκεί. Δεν σου κρύβω ότι όταν μου μίλησες για μια φθινοπωρινή μέρα στην Μεσσηνιακή  ύπαιθρο ζήλεψα λίγο . Θέλω να μεταφέρεις αυτό το συναίσθημα  και την εικόνα με δυο λογια γιατί απλά ήταν εκπληκτικό. 

Δεν μπορώ να σας περιγράψω το συναίσθημα δεν βρίσκω τα λόγια…. Πρόσφατα μια φίλη ανθρωπολόγος μου είπε ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι θα επιβιώσουν αν ζήσουν στη φύση. Ανηκώντας σε αυτή την κατηγορία έχω επιλέξει να ζω στην Μεσσηνιακή ύπαιθρο. Αντί για βολτες στις βιτρίνες της πόλής , να κάνω ποδηλατάδες και να αερίζω το μυαλό μου με το αεράκι του Ιονίου, αντί να πηγαίνω στο μανάβικο , να φτιάχνω με τον αδελφό μου το λαχανόκηπο μας, να μαζευω χόρτα με την μήτερα μου, να διαβάζω….. πρέπει να έρθετε…. είστε πάντα ευπρόσδεκτη !